Nieuwsoverzicht week 47

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Tien stappenplan voor het opstellen van een autorisatiematrixEen handig hulpmiddel bij het goed inrichten van autorisaties, is een autorisatiematrix. Maar hoe stel je een autorisatiematrix op? IB&P heeft een tien stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen. In deze blog lees je hoe je een autorisatiematrix opstelt én borgt binnen je organisatie.

Informatiebeveiliging

Mythen en Feiten in CybersecurityEr gaan nogal wat verhalen rond over cybersecurity. Deze ‘mythen’ zijn vaak niet of slechts deels waar. In deze infographic heeft het Digital Trust Center zes fabels over cybersecurity ontkracht. Goed voor de bewustwording!

ISACA Podcast Library Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van risk en security management, compliance en governance? Luister naar één van de Engelstalige podcasts van ISACA Global.

Cybersecurity toolkit voor veilig ondernemenGemeenten kunnen een sleutelfunctie vervullen in het weerbaarder maken van ondernemend Nederland. Met de cybersecurity toolkit van het Digital Trust Center kan je als gemeente ondernemers in de regio informeren over digitale veiligheid.

Voorkom overname Whatsapp door criminelenGemeenten melden bij de IBD een toename van pogingen tot Whatsappfraude, daar waarschuwden de politie en het OM al eerder voor. De IBD geeft enkele adviezen om te voorkomen dat ambtenaren, politici of bestuurders van gemeenten slachtoffer worden.

Thuiswerken is geen ideale oplossingNa het uitbreken van de coronacrisis werkte iedereen binnen de kortste keren vanuit huis. Die omslag is technisch gelukt, maar nog niet ideaal ingericht. De nieuwe realiteit vraagt om een nieuwe werkplek, die de afstand tussen werknemers en hun organisatie zo klein mogelijk maakt. Waar moet de nieuwe werkomgeving aan voldoen?

Privacy

Vier maanden zonder Privacy Shield: hoe nu verder? Het is alweer (bijna) vier maanden geleden dat het Europese Hof het Privacy Shield ongeldig heeft verklaard. Inmiddels hebben organisaties verschilde stappen genomen in het kader van deze assessment. Wat is nou voldoende?

Aan de slag met jouw online veiligheidIn het nieuws lezen we elke dag verontrustende verhalen over de manier waarop je online door bedrijven wordt gevolgd of criminelen er met jouw gegevens vandoor gaan. Deze website is een initiatief van Bits of Freedom en mooi in te zetten als bewustwordingsmiddel. Handige tips voor thuis en op het werk!

Handreiking Bewaren van e-mail RijksoverheidVoor het Rijk is een nieuwe werkwijze ontwikkeld voor het bewaren van e-mail. Deze werkwijze maakt het mogelijk om te voldoen aan de vereisten van de Archiefwet, de WOB en de AVG op een manier die van individuele medewerkers minder vergt dan bestaande werkwijzen.

‘FG Café – Week van de Privacy‘Je kan in de 2e week van december bij het CIP elke dag een webinar volgen vanwege de Week van de Privacy. Het programma is samen met de AP gemaakt!

Keteninformatisering is geen keuzeOverheidsorganisaties moeten steeds vaker samenwerken om aan de verwachtingen van burgers te voldoen. Keteninformatisering blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog 7 regels bij het in beeld brengen van de keten.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?
Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.

Meer recente berichten

Gevonden archiefkopieën afgerond
Verder lezen
CIP-Cast privacy
Verder lezen
Gegevensverlies voorkomen? De cloud schiet te hulp
Verder lezen
Aandacht voor algoritmes; een digitaal event
Verder lezen
Cybersecurity is lastige puzzel: heeft u alle stukjes?
Verder lezen
Lancering Cybersecurity Wegwijzer
Verder lezen
Datalek Loon op Zand: leden stembureau krijgen persoonlijke gegevens van anderen in de bus
Verder lezen
3 gedragingen die organisaties blootstellen aan cyberdreigingen
Verder lezen
Veilig inloggen op Digi-D met eNIK
Verder lezen
Efficiënter en effectiever met intelligente automatisering
Verder lezen