Nieuwsoverzicht week 48

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.

Informatiebeveiliging

CISO Workshop Training van MicrosoftDeze workshop van Microsoft kan CISO’s helpen bij het moderniseren van informatiebeveiliging. De modules zijn gratis en opgeknipt in blokjes die goed in een volle agenda te passen zijn.

City Deal Lokale Weerbaarheid CybercrimeIn de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime gaan 8 gemeenten, 3 ministeries, veiligheidsorganisaties en kennisinstellingen samen aan de slag om de cyberweerbaarheid te verhogen onder burgers en bedrijven. Hier lees je meer!

Meetup ethische commissiesMoet je als gemeente wel alle data en digitale mogelijkheden wíllen benutten? Tijdens deze VNG meetup wordt oa de inzet van ethische commissies bij digitaliseringsprojecten besproken.

Certificeringskeuze: ISO 27001 of NEN 7510?Informatiebeveiliging is voor veel organisaties van vitaal belang. Daarmee gepaard stijgt ook de vraag naar certificeringen. ISO 27001 en NEN 7510 zijn de belangrijkste certificeringen voor informatiebeveiliging in Nederland. Wanneer kies je welke?

Leer van de experts!Tijdens de Virtuele Overheidsbrede Cyberoefening interviewde dagvoorzitter Chris van ’t Hof verschillende experts. Welke adviezen hadden zij voor de bestuurders aan de crisistafel? Wat zijn volgens hen de do’s & dont’ts wanneer je te maken hebt met een cyberaanval?

Privacy

Webinar Veilig gebruik van Suwinet nu terug te zienDonderdag 5 november hield BKWI het webinar Veilig gebruik van Suwinet. Het webinar staat nu op de site zodat je het nog eens terug kunt kijken.

De overheid lijdt aan datahonger en dat kost de burger privacyHet recentste nieuwsbericht: defensie heeft een experimenteel datacentrum opgetuigd dat het onlinegedrag van Nederlanders in kaart brengt. Verbazing alom in de Tweede Kamer. Maar deskundigen zien het gebeuren: de overheid komt via slimme technologie gevaarlijk dicht bij mensen.

ePrivacy-verordening voor decentrale overhedenWij hebben gehoord dat er binnenkort nieuwe Europese regels omtrent cookies komen. Wat is precies de impact hiervan op decentrale overheden? En wanneer worden deze nieuwe regels van toepassing?

WhatsApp-fraude: wat doen en wat niet?Sinds een aantal weken wordt een toename waargenomen van WhatsApp-fraude, ook bij overheidsorganisaties. Het overnemen van WhatsApp-accounts kan gevolgen hebben voor informatiebeveiliging. Hier legt het NCSC uit wat je wel en niet moet doen. Ze verwijzen ook naar handige factsheets en richtlijnen.

Groei AP noodzakelijkDe Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet in de volgende kabinetsperiode flink uitbreiden om burgers te beschermen en bedrijven te helpen in digitaliserend Nederland.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?
Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.

Meer recente berichten

BIO en Practices
Verder lezen
Gevonden archiefkopieën afgerond
Verder lezen
CIP-Cast privacy
Verder lezen
Gegevensverlies voorkomen? De cloud schiet te hulp
Verder lezen
Aandacht voor algoritmes; een digitaal event
Verder lezen
Cybersecurity is lastige puzzel: heeft u alle stukjes?
Verder lezen
Lancering Cybersecurity Wegwijzer
Verder lezen
Datalek Loon op Zand: leden stembureau krijgen persoonlijke gegevens van anderen in de bus
Verder lezen
3 gedragingen die organisaties blootstellen aan cyberdreigingen
Verder lezen
Veilig inloggen op Digi-D met eNIK
Verder lezen