Nieuwsberichten

 • Plaatsingsbesluit cameratoezicht ivm het coronavirus

  De gemeente Amsterdam besloten tot extra cameratoezicht voor bepaalde tijd ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus. Dit is noodzakelijk in het belang van de openbare orde. Het hele plaatsingsbesluit cameratoezicht vind je hier.

  Lees verder

 • Grip op digitalisering

  De Algemene Rekenkamer doet sinds 1991 onderzoek naar digitalisering en de inzet van ICT bij de overheid. De onderzoeken van de laatste 10 jaar zijn nu naast elkaar gelegd en opnieuw geanalyseerd.

  Lees verder

 • Handreiking: Wie vooraf goed oplet, blijft steeds aan zet

  De VNG heeft de handreiking ‘Wie vooraf goed oplet, blijft steeds aan zet: contracteren voor de gemeentelijke praktijk’ opgesteld. Er komen onderwerpen aan bod die voor het sluiten van de overeenkomst een goede afweging vragen.

  Lees verder

Blogs

 • Stappenplan voor het kiezen van een ISMS-pakket

  Op basis van de BIO dien je als gemeente een Information Security Management System, ofwel ISMS, te implementeren, bij te houden en continu de verbeteren. Een ISMS borgt risicomanagement op basis van de plan-do-check-act-cyclus en helpt zo het onderwerp informatiebeveiliging op de agenda van bestuur en management te krijgen/houden. In deze blog ga ik niet in op het proces zelf, maar wil ik graag de focus leggen op het selecteren van een ISMS-tool (software) om dit proces te ondersteunen.

  Lees verder

 • Informatiebeveiliging bezien vanuit de rekenkamercommissie

  Rekenkamercommissies zijn onafhankelijke toezichthouders van de overheid. Zij controleren of een gemeente haar werk al dan niet goed uitvoert. Ook als het gaat om informatiebeveiliging. Zo kan de rekenkamercommissie besluiten om onderzoek te doen naar de gemeentelijke informatievoorziening en of deze wel voldoende veilig en betrouwbaar is, en informatie van burgers in veilige handen is. Maar welke zaken onderzoeken ze dan zoal en welke aanpak hanteren ze hierbij? Dat en meer lees je in deze blog.

  Lees verder

 • Goed voorbeeld doet goed volgen – deel 2

  Volgens Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, moet iedereen met een voorbeeldfunctie zijn verantwoordelijk nemen en digitaal leiderschap tonen. Maar hoe doe je dat? De zeven factoren uit het promotieonderzoek van Muel Kaptein, hoogleraar Bedrijfskunde, kunnen je daarbij helpen. De eerste drie factoren heb ik de vorige keer behandeld. Lees snel verder voor de rest.

  Lees verder

Downloads

Nieuwsbrief

Downloads