Nieuwsoverzicht week 14

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Laatste blog

Informatiebeveiliging en privacy als businessvraagstuk 

De maatschappij is steeds verder aan het digitaliseren. De druk op gemeenten en andere publieke organisaties om de informatiebeveiliging en privacy op orde te hebben, wordt daarmee steeds groter. Beide zijn business vraagstukken en in onze laatste blog lichten we nader toe waarom.

Informatiebeveiliging

WeeKonnect

weekonnect.nl

Van 17-19 april wordt WeeKonnect georganiseerd, een evenement over het veilig en betrouwbaar uitwisselen van gegevens in de zorg. Ben je benieuwd naar de sprekers op dit evenement of wil je je direct aanmelden? Dat kan via deze website. Daar vind je ook het volledige programma.

ENSIA bijeenkomst

www.youtube.com

Deze film van 3 minuten geeft een samenvatting van de regiobijeenkomst ENSIA verantwoording in Roermond die in februari plaats heeft gevonden. Deze biedt een overzicht van de documenten die gereed dienen te zijn voor aanvang van de audit. Door VNG Realisatie. Eenvoudig te bekijken via YouTube.

Internetoplichting

ecp.nl

Stijn jaspers van veiliginternetten.nl sprak met Hart van Nederland over internetoplichting. Hij heeft daarbij verschillende tips gegeven om te voorkomen dat je de dupe wordt. Slechts 53 procent van de Nederlanders weet immers hoe hij zich tegen online gevaar kan beschermen. Eén van zijn tips; wees kritisch.

Nederland is niet up-to-date

www.rijksoverheid.nl

Minister Grapperhaus van Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de schriftelijke vragen van de Kamerleden Dijkstra en Rutte over het bericht ‘Nederland is niet up-to-date’ beantwoord. Je kunt deze antwoorden ook downloaden via deze pagina van Rijksoverheid.

Mailen via Diginetwerk Mail

magazines.rvig.nl

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en de gemeentelijke samenwerkingsverbanden Equalit en GR de Bevelanden kunnen als eerste met elkaar e-mailen via Diginetwerk Mail. Marco Bauer, Jeffrey Willemsen, Ivo Caré, Arnold van der Linden, Patrick Schouw, Paul Stroo en Bas Versteeg vertellen in dit artikel over hun ervaringen.

Privacy

Privacy by Design en Privacy by Default

ferm-rotterdam.nl

Privacy voert momenteel de boventoon binnen het cybersecurity-domein. Op deze pagina van FERM-Rotterdam zijn toelichtingen beschikbaar rond de onderwerpen AVG, Sleepwet en ook Privacy by Design en Privacy by Default. Met aandacht voor privacy enhancing technologies. Zo ben je snel op de hoogte van begrippen in privacy-land.

Governance in de keten

www.gemeentevandetoekomst.nl

In de praktijk gebruiken gemeenten steeds meer ketenpartners voor diverse taken. Een logische stap, maar hoe houd je grip op deze samenwerking? In de keten van Governance bepaalt de zwakste schakel. Artikel geschreven door Ronald Kerckhoffs.

Aanmelding FG’s

autoriteitpersoonsgegevens.nl

Alle Functionarissen voor de Gegevensbescherming (FG) dienen opnieuw te worden aangemeld via de website van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dit is mogelijk vanaf 3 april 2018 middels een nieuw formulier op de website van de AP. Meer informatie vind je op deze pagina van de AP.

Vragen ISD

vng.nl

De VNG heeft een overzicht opgesteld van de veelgestelde vragen over ISD Informatievoorziening Sociaal Domein. Je kunt de vragen en antwoorden binnen ieder dossier eenvoudig vinden op deze pagina van de VNG, waar alles per categorie voor je is ingedeeld.

i-Sociaal Domein

i-sociaaldomein.nl

Op de website van i-Sociaal Domein kun je verschillende producten vinden voor gemeenten en zorgaanbieders die ondersteunen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Denk hierbij aan diverse handreikingen en informatie over Regiobijeenkomsten. Handig!

Laatste downloads

Handreiking Rechten van Betrokkenen deel 2

ib-p.nl

In deel twee van de handreiking Rechten van Betrokkenen gaat VNG Realisatie in op het Recht op rectificatie, vergetelheid, beperking van en bezwaar tegen verwerking, dataportabiliteit en geautomatiseerde besluitvorming.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.ib-p.nl
www.ib-p.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?
Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.

Meer recente berichten

BIO en Practices
Verder lezen
Gevonden archiefkopieën afgerond
Verder lezen
CIP-Cast privacy
Verder lezen
Gegevensverlies voorkomen? De cloud schiet te hulp
Verder lezen
Aandacht voor algoritmes; een digitaal event
Verder lezen
Cybersecurity is lastige puzzel: heeft u alle stukjes?
Verder lezen
Lancering Cybersecurity Wegwijzer
Verder lezen
Datalek Loon op Zand: leden stembureau krijgen persoonlijke gegevens van anderen in de bus
Verder lezen
3 gedragingen die organisaties blootstellen aan cyberdreigingen
Verder lezen
Veilig inloggen op Digi-D met eNIK
Verder lezen