Nieuwsoverzicht week 48

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Lijnmanagers hebben de CISO hard nodig (i.p.v. andersom) 

Zoals al langer bekend komt er een nieuwe baseline aan, de Baseline Informatiebeveiliging Overheid, ofwel de BIO. Een van de meest merkbare verschillen tussen de BIG en BIO is dat risicomanagement veel meer centraal staat. Hierin ligt een grote rol en verantwoordelijkheid voor het lijnmanagement weggelegd. Zij moeten per informatiesysteem de risico’s en dus het basisbeveiligingsniveau bepalen . Hoe ga jij hen hier bij helpen? Dat lees je in deze blog.

Informatiebeveiliging

4 misverstanden flow data en security

IT-afdelingen lijken waardevolle ‘’flow-data’’ ontdekt te hebben. Bij velen lijken er ook nog misverstanden te bestaan rond deze vorm van data. In dit artikel van InfoSecurity Magazine wordt je bijgepraat over deze data vorm en de bijbehorende inzichten.

Video Suwinet-Inkijk

Om je inzicht te geven in wat Suwinet-Inkijk precies is heeft BKWI een animatievideo gemaakt en deze op YouTube gepubliceerd. Suwinet-inkijk heeft op dit moment zo’n 7500 gebruikers per dag en is een middel om persoonsgegevens te delen en te raadplegen. Bekijk de video voor meer informatie!.

Comedy avond IB

In plaats van serieuze berichten ook eens lachen om gemaakte fouten op het gebied van privacy en informatiebeveiliging? Op dinsdag 11 december kun je naar deze comedy avond IB die wordt georganiseerd door het PvIB.

Hackwedstrijd Gemeente Den Haag

De Gemeente Den Haag organiseerde onlangs een hackwedstrijd waarbij het doel was om de digitale omgeving van de gemeente en leveranciers te testen op kwetsbaarheden. Vele hackers deden mee en vonden maar liefst 62 bugs, waarvan 10 met potentiële impact.

Waterschappen en de BIO

2019 wordt het overgangsjaar voor Waterschappen om over te gaan van de Baseline Informatiebeveiliging Waterschappen (BIWA) naar de BIO. Vanaf 1 januari is de BIO dan ook van toepassing voor de waterschappen. Naar verwachting volgt de besluitvorming voor de gemeenten op korte termijn.

Privacy

Privacy beleid Gemeente Zevenaar

Dit privacybeleid van de gemeente Zevenaar geeft je een goed beeld van hoe je als gemeente de burgers kan informeren middels een privacybeleid dat wordt weergegeven op de gemeentelijke website.

Daarom persoonlijk datamanagement

In Nederland moeten we volgens magazine on the Spot snel gaan starten met persoonlijk datamanagement, ook wel regie op gegevens genoemd. Middels een blik in het dagelijks leven van een aantal Nederlanders krijg je inzicht in waarom Regie op Gegevens (RoG) het verschil kan maken. Ook licht de programmamanager het belang van RoG aan je toe.

De Privacyrede 2019

Op 16 januari wordt door SURF en SETUP de Privacyrede 2019 georganiseerd. Je kunt je aanmelden voor dit seminar, waarbij diverse thema’s worden aangehaald, zoals nieuwe technologie en de impact van data op ons leven. De bijeenkomst wordt gehouden in TivoliVredenburg. Inschrijven kan via deze pagina van Surf.nl.

Terugblik Festival de Bedoeling

Via deze pagina op de website van Festival de Bedoeling kun je o.a. de diverse presentaties die tijdens de dag zijn gegeven downloaden. Zo kun je de sessies die je hebt gemist nog eens rustig teruglezen. Ook is er een video gemaakt die je in enkele minuten een sfeerimpressie geeft van het festival. Handig!

Podcast datagedreven overheidsbeleid

Er wordt binnen de overheid al veel gebruik gemaakt van diverse soorten data. Maar er liggen nog meer kansen, hoewel deze natuurlijk wel impact hebben op de maatschappij en een degelijke aanpak vereisen. In deze podcast gaat men in gesprek over dit thema. Eenvoudig terug te luisteren via Soundcloud, Apple podcasts of Spotify!

Downloads

AVG/Privacy advies presentaties

Op 19 november organiseerde NOREA een bijeenkomst over Privacy Assurance en het Privacy Control Framework. Onderstaand kun je de verschillende presentaties in één keer downloaden om deze nog eens terug te lezen.

Handleiding Borging AVG Gemeentelijke organisatie

VNG Realisatie heeft een handleiding gepubliceerd die je ondersteunt bij het borgen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) binnen de gemeentelijke organisatie. De handleiding gaat o.a. in op je beleid en de inbedding hiervan binnen de organisatie.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.ib-p.nl
www.ib-p.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)
    Nieuwsoverzicht week 49
    Nieuwsoverzicht week 47