Nieuwsoverzicht week 1

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Nog een privacy control framework om de AVG te borgen? 

Op 5 november 2018 organiseerde ISACA een ronde tafel over Privacy Control Frameworks . Tijdens deze drukbezochte avond werd aandacht besteed aan de historie van Privacy Control Frameworks in Nederland en de do’s en dont’s bij de toepassing van dergelijke frameworks. Maar wat is het nut en noodzaak van zo’n framework en welke verschillende frameworks zijn er? En is er behoefte aan een framework speciaal voor gemeenten?

Informatiebeveiliging

Risicoanalyse tool

De Ravib website biedt je een gratis hulpmiddel om een risicoanalyse voor informatiebeveiliging uit te voeren. Simpelweg door het aanmaken van een account kun je de tool gaan gebruiken. Indien je eerst wilt testen kun je ook een demo account aanmaken. Handig!

Leren van het BAG-succes

De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen), maakt deel uit van een nieuw programma waarin meerdere basisregistraties worden doorontwikkeld tot één samenhangend geheel. Bevragingen van de BAG zijn explosief gestegen, onder meer door de segment benadering van gebruikersgroepen. In dit artikel lees je meer over hoe het succes van de BAG tot stand is gekomen.

Workshop tien geboden voor de CISO

Als je onlangs bent benoemd tot CISO in je gemeente dan roept de IBD je op om deel te nemen aan de workshop ‘Tien geboden voor de CISO’. In deze workshop worden de valkuilen voor CISO’s benoemd

Informatiebeveiliging & de bestuurder

Met de invoering van de BIO komt de verantwoordelijkheid voor informatiebeveiliging meer bij de bestuurder te liggen. Voor gemeenten zal risicomanagement binnen de BIO meer centraal worden. In dit artikel van VNG lees je o.a. meer over de BIO en let bekijk ook vooral de 10 bestuurlijke principes voor informatiebeveiliging!

Digitalisering en informatiebeheer

De overheid is druk aan het digitaliseren, maar daarbij dient men rekening te houden met de beschikbaarheid en vindbaarheid van de informatie. Om dit te kunnen garanderen wil minister Slob de Archiefwet moderniseren. Momenteel wordt er druk gewerkt aan een wetsvoorstel dat voor zomer 2019 klaar moet zijn.

Privacy

Van wie is de Privacy?

Om problemen van burgers op te lossen wordt er vaker ketenoverleg gehouden tussen instanties. Met de invoering van de (Uitvoeringswet) Algemene Verordening Gegevensbescherming (U)AVG) roept het verwerken van gegevens regelmatig vragen op. De Nationale Ombudsman deelt de uitgangspunten met je en heeft deze voor je samengevat.

Waardig digitaal overheidsbestuur

Onlangs werd het essay ‘’Waardig digitaal overheidsbestuur’’ gepubliceerd. Op deze pagina van Waag vind je een samenvatting van dit essay, zodat je in korte tijd op de hoogte bent van de ins- en outs. Samengevat door Maaike Kamps.

Brexit Impact Scan

Er is nu een Brexit Impact Scan voor overheden, in navolging van de Brexit IMpact Scan voor het bedrijfsleven. De tool is gemaakt in opdracht van het ministerie van BZK en is opgebouwd aan de hand van de onderdelen burgers, bedrijfsvoering, lokale en regionale economie en internationale samenwerking. Heb jij de impact scan al uitgevoerd?

Nederlandse Privacy Awards

Op 28 januari 2019 worden de Nederlandse Privacy Awards georganiseerd. De Privacy Award is de belangrijkste prijs in Nederland voor organisaties en bedrijven die op een positieve manier met privacy willen omgaan. Via deze website van de Awards vind je meer informatie over dit evenement.

Privacyreglement BRP

Dit voorbeeld van het Privacyreglement van de gemeente Koggenland houdt ook rekening met de basisregistratie Personen (Brp). Handig te gebruiken als voorbeeld voor jouw gemeente. Via deze pagina van overheid.nl kun je het reglement eenvoudig bekijken en ook downloaden.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.ib-p.nl
www.ib-p.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tips voor het beveiligen van Office 365
Eind april actualiseerde het Amerikaans ‘Cybersecurity & Infrastructure Security Agency’ (CISA) haar beveiligingsadvies voor Microsoft Office 365. Dat is relevante informatie omdat veel gemeenten momenteel, al dan niet versneld n.a.v. de noodzaak tot thuiswerken, bezig zijn met het uitrollen van Office 365. Daarom vandaag een blog waarin ik de belangrijkste beveiligingsinstellingen voor Office 365 bespreek.
Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?
Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024: oude wijn in nieuwe zakken?
In februari publiceerde de VNG de Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 voor een veilige (digitale) gemeente. Biedt deze nieuwe agenda daadwerkelijk een nieuw handelingsperspectief? Of is het oude wijn in nieuwe zakken…

Meer recente berichten

Jaarverslag AP 2019: meer focus op handhaving
Verder lezen
CIP Cast – Privacy webinar: AVG in tijden van corona
Verder lezen
Gemeenten bieden onveilige gast-wifi
Verder lezen
Webinars Wachtwoordkluizen
Verder lezen
Brussel: te weinig mankracht en coördinatie bij handhaving AVG
Verder lezen
Minister Dekker benadrukt zorgvuldige omgang wifi-tracking
Verder lezen
Onvoldoende urgentie voor beveiligen van overheidsmail
Verder lezen
‘Het stellen van eisen is niet het einde van elk gesprek’
Verder lezen
Wat je vandaag al moet met quantumtechnologie
Verder lezen
Spamfilter en IPv6
Verder lezen