Nieuwsoverzicht week 26

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

10x ENSIA verantwoording aan de gemeenteraadInmiddels is de ENSIA verantwoordingscyclus over het jaar 2018 bijna afgerond. Een belangrijk aspect van ENSIA is het horizontale toezicht van de gemeenteraad. De manier waarop dit wordt gedaan, verschilt echter per gemeente. In deze blog breng ik de uiteenlopende wijzen van verantwoording aan de gemeenteraad in beeld.

Informatiebeveiliging

Mindmap maakt bestuurders wegwijs in informatiebeveiligingOm bestuurders wegwijs te maken in informatiebeveiliging heeft de VNG de mindmap ‘Informatiebeveiliging – Eigen huis op orde’ ontwikkeld. Handig!

Wat zijn succesvolle manieren om security awareness te stimuleren?Het kennisnetwerk ‘Security Awareness NL’ heeft een thema-avond gehouden over securitybewustzijn. Wat werkt wel en wat werkt niet?

Overheidsbrede cyberoefening (voor de pentest)Op 28 oktober 2019 vindt de Overheidsbrede cyberoefening – wat zou jij doen? plaats in Utrecht. Het congres biedt handvatten voor het handelen tijdens een crisissituatie. Voor in de agenda!

Nederlandse vertaling ISO 31000 ‘Risicomanagement’ gepubliceerdDe NEN-ISO 31000 ‘Risicomanagement – Richtlijnen’ is vertaald naar het Nederlands. Sinds de 1e editie is ISO 31000 hét mondiale referentiekader voor ‘goed’ risicomanagement geworden. De meest relevante facetten van risicomanagement worden beknopt beschreven.

Vervolgonderzoek Algemene Rekenkamer op stelsel basisregistratiesVervolgonderzoek van de Algemene Rekenkamer: in hoeverre draagt het stelsel van basisregistraties bij aan een goede en efficiënte overheidsdienstverlening aan burgers en bedrijven?

Privacy

Video EDPBWat heeft de komst van de AVG voor jou veranderd? Waar kan je privacy-vragen stellen? En wat is de rol van de European Data Protection Board (EDPB)? Het antwoord vind je in deze video. (in het Engels)

VNG project Common Ground: Henri Lenferink legt uitHet is niet nieuw, maar wel dat alle gemeenten meedoen: Common Ground, een project van de VNG om de informatievoorziening te moderniseren en veiliger te maken. Veel bestuurders willen weinig weten van ICT en dat is erg riskant, vindt de Leidse burgemeester Henri Lenferink.

Werken in het identiteitsdomeinIn deze editie van de IDee krijgt u een kijkje achter de voordeur van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Waar zijn ze mee bezig? En: waarom werken mensen bij RvIG en wie zijn dat, die RvIG’ers?

Doorbraak: rechter geeft schadevergoeding in privacyzaakPrimeur: een rechter heeft een schadevergoeding toegekend op grond van de AVG. Deventer moet 500 euro betalen aan een man van wie de gemeente de naam en woonplaats doorspeelde naar tientallen andere gemeenten.

Kamerbrief over bescherming van de horizontale privacyIn deze kamerbrief lees je over de bescherming van horizontale privacy. Dit sluit aan bij de ambitie van Het kabinet wil inzetten op het beschermen van de privacy van burgers onderling.

Downloads

Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2019Het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2019 biedt inzicht in dreigingen, belangen en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity in relatie tot de nationale veiligheid.

Nationale Veiligheidstrategie 2019Minister Grapperhaus biedt de Nationale Veiligheidstrategie 2019 (NVS) aan. De NVS beschrijft welke veiligheidsbelangen Nederland moet beschermen, door welke dreigingen en risico’s deze worden aangetast en hoe deze dreigingen en risico’s het hoofd kunnen worden geboden.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.ib-p.nl
www.ib-p.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Nieuwsoverzicht week 27
Nieuwsoverzicht week 25

Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap