Nieuwsoverzicht week 36

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Nieuwste blog

Cameragebruik: wat zijn de mogelijkheden en beperkingen ervan?ib-p.nlSteeds meer gemeenten, maar ook inwoners hangen (in en rondom hun huis) beveiligingscamera’s op. Dit roept vragen op. Hoe ga je hier als gemeente mee om?

Nieuws | Informatiebeveiliging

IBD CrisisgameDe IBD speelt met enige regelmaat de IBD Crisisgame. Als je meedoet aan een train-de-trainer sessie krijg je het materiaal om zelf de game te organiseren bij je eigen gemeente/samenwerkingsverband!

BIO-update handreiking dataclassificatieDe handreiking dataclassificatie is door de IBD vernieuwd en in lijn gebracht met de BIO. De score binnen de dataclassificatie loopt nu gelijk op met de waarderingsschaal voor het BBN in de BIO. Handig!

‘Informatieveiligheid moet in de genen van je organisatie zitten’Hoe maakte Amsterdam de transitie van ‘decentrale IT’ naar centraal aangestuurde IT-organisatie? Maarten Bruinsma en CISO Marco van Beek van de gemeente Amsterdam vertellen erover.

Factsheet Gegevensbescherming en privacy in het zorg- en veiligheidsdomeinDe IBD heeft de factsheet Gegevensbescherming en privacy in het zorg- en veiligheidsdomein ontwikkelt. Bedoeld om eenvoudiger de nodige afwegingen te maken en welke grondslagen er bestaan.

Onderzoeksrapport kwetsbaarheden industriele controle systemen Minister Grapperhaus heeft het onderzoeksrapport ‘Online Discoverability and Vulnerabilities of ICS/SCADA Devices in the Netherlands’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Het rapport gaat over de online vindbaarheid en kwetsbaarheid van digitale industriële controlesystemen in Nederland.

Nieuws | Privacy

Vooringevuld verwerkingsregister gemeentenHeeft jouw gemeente ook meegewerkt aan het onderzoek van Open State Foundation over verwerkingsregisters? Mede als gevolg hiervan is dit vooringevulde verwerkingsregister ontwikkeld.

Nieuwe kijk op privacy biedt business kansenBewust omgaan met klantgegevens kan je organisatie veel opleveren. Gemeenten zijn niet de primaire doelgroep van het Privacy Platform, maar er is wel genoeg inspiratie te vinden!

Handreiking Privacy en integrale toeleiding en dienstverlening sociaal domeinDeze handreiking van de IBD schept op hoofdlijnen duidelijkheid over de omgang met persoonsgegevens bij meervoudige hulpvragen, integrale toeleiding en integrale dienstverlening.

Data genoeg over veiligheid in de gemeente. Maar wat zeggen die?Gemeenten richten afdelingen op die grote bergen data analyseren om de veiligheid te verbeteren. Maar of dat werkt, is niet te zeggen. Aldus de Trouw.

Tweedaagse training: Advies en toezicht voor FG’s en PO’sFunctionaris voor Gegevensbescherming (FG), is een relatief nieuwe rol. Het blijkt dat er veel behoefte bestaat om meer duidelijkheid te krijgen over de rol en positie van de FG, welke competenties er nodig zijn en hoe je hier als FG het beste aan kunt werken. De VNG Academie trekt door het land met een tweedaagse training.

Download

Impactanalyse Basisregistratie OndergrondDe Basisregistratie Ondergrond (BRO) is op 1 januari 2018 in werking getreden, maar de implementatie bleef achter. De VNG heeft een impactanalyse opgesteld.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.ib-p.nl
www.ib-p.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Cyberaanval Lochem gaat de hele overheid aan
Verder lezen
Privacybeleid Aalsmeer
Verder lezen
iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’
Verder lezen
Ledenbrief uitvoering Archiefwet
Verder lezen
Rekenkameronderzoek naar informatiebeveiliging
Verder lezen
Glad ijs
Verder lezen
Een open digitaal eID-stelsel?
Verder lezen
Wizard inkoopeisen helpt bij aanbesteding
Verder lezen
Verzamelwet gegevensbescherming
Verder lezen
Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).