Nieuwsoverzicht week 51

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Van maandag 23 december tot en met vrijdag 3 januari publiceren wij geen nieuwsberichten en nieuwsoverzichten. Natuurlijk zijn wij je vanaf 6 januari weer van dienst met het laatste nieuws met betrekking tot informatiebeveiliging en privacy. Het eerste daarop volgende nieuwsoverzicht vind je maandag 13 januari in je mailbox.


Blog

De CISO binnen de Nederlandse overheidHet (CIP) onderzocht hoe CISO’s binnen de Nederlandse overheid hun werk en werkomgeving ervaren. In deze blog belicht ik graag de drie belangrijkste conclusies. En natuurlijk ook hoe wij als IB&P CISO’s kunnen helpen hun rol en verantwoordelijkheid (nog) beter in te vullen.

Informatiebeveiliging

Pas op je passwords – Bescherm jezelf met goede wachtwoordenHet boek “Pas op je passwords” van Patrick Mackaaij geeft je achtergrondinformatie over het waarom en het hoe van een wachtwoordmanager. Hier lees je een preview.

Cyberverzekering: hangmat of vangnet?Wat doe je als publieke instantie als cyberterroristen je data hebben gegijzeld? Betaal je losgeld of niet? Peter van Schelven betoogt dat een verzekering voor cyberdreigingen zo gek nog niet is. “Laat mij hier stevig benadrukken: een cyberverzekering is niets meer en niets minder dan een vangnet, en is dus zeker geen hangmat.”

Zo beveiligen deze bedrijven hun privacygevoelige informatie (video)IT-security is voor alle organisaties een ding. Maar voor wie veel met privacygevoelige informatie werkt, zijn de risico’s nog groter. Hoe ga je daarmee om? Dat vertellen ervaringsdeskundigen in deze video.

Vernieuwd: Handreiking BedrijfscontinuïteitsbeheerBedrijfscontinuïteitsbeheer (BCM) is een proces waarbij de organisatie de nodige maatregelen treft om ongeacht de omstandigheden de continuïteit van de meest (kritische) bedrijfsprocessen te garanderen. De IBD heeft de handreiking voor BCM vernieuwd. Hij sluit nu aan bij de BIO in plaats van bij de BIG.

Onderzoek risico’s toegang privacygevoelige dataHet CBS laat een onderzoek instellen naar de toenemende risico’s bij het verlenen van toegang tot zijn privacygevoelige data. Dit zijn door het CBS verzamelde gegevens op persoons-, bedrijfs- en adresniveau die ontdaan zijn van identiteitskenmerken van personen, bedrijven of andere organisaties.

Privacy

Chief Data Officer in publieke dienstIn Nederland zijn er naar schatting 400 CDO’s (Chief Data Officer). De meeste van hen zijn werkzaam in de private sector, maar ook in de publieke sector kom je ze steeds vaker tegen. Sterker nog: de roep om CDO’s in publieke dienst wordt steeds groter. In welke behoefte voorzien zij en wat doen de CDO’s eigenlijk?

De Rijksoverheid en uw gegevensBenieuwd naar hoe de Rijksoverheid met persoonsgegevens omgaat en hoe de verwerkingsregisters van de ministeries eruit zien? Hier vind je het allemaal terug. Mooie inspiratiebron!

Slachtofferschap van online criminaliteitMinister Dekker heeft het onderzoeksrapport ‘Slachtofferschap van online criminaliteit’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Waarbij ook de relatie met persoonskenmerken en online gedrag wordt gelegd.

AP: veel websites vragen op onjuiste wijze toestemming voor plaatsen tracking cookiesDe Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een controle uitgevoerd bij circa 175 websites van onder meer webshops, gemeenten en media of zij voldoen aan de eisen die aan het plaatsen van tracking cookies worden gesteld. Bijna de helft van de websites die gebruik maken van tracking cookies voldoet niet aan de toestemmingsvereisten.

Data doorzien – Ethiek van de digitale transitie in de Nederlandse provinciesProvincies experimenteren volop met de inzet van data, algoritmen en nieuwe technologie. Het Rathenau Instituut heeft onderzoek gedaan naar de maatschappelijke, economische en ethische effecten.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker

Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Nieuwsoverzicht week 2
Nieuwsoverzicht week 50

Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap