Nieuwsoverzicht week 8

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Goed voorbeeld doet goed volgen – deel 1En slecht voorbeeld helaas slecht volgen… Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, deed vorig jaar een oproep dat iedereen binnen een bedrijf moet beseffen hoe belangrijk het is om digitale beveiliging serieus te nemen en dat iedereen met een voorbeeldfunctie verantwoordelijkheid moet nemen en digitaal leiderschap moet tonen”. Maar wat houdt dat in? En wat is daarvoor nodig? Je leest het in deze tweedelige blogreeks.

CISO Pioniers

CISO PioniersOp woensdag 18 maart organiseren we met Youri Lammerts van Bueren alweer de derde CISO Pioniers. Waarvoor dient ISMS software en hoe zorg je dat je de juiste kiest? Welke ervaringen zijn al opgedaan met ISMS software? En hoe maak je bedrijfscontinuïteitsbeheer beheersbaar met een pragmatische aanpak? Dat zijn de vragen die we tijdens de masterclass gaan behandelen.

Geen algemene theorie, maar 100% toegesneden op de gemeentelijke praktijk. De ‘hoe-vraag’ staat centraal deze dag. Enthousiast geworden? Meld je dan nu aan!

Informatiebeveiliging

Voorbereiden op digitale ontwrichtingVerstoringen in de digitale infrastructuur kunnen grote gevolgen hebben voor de samenleving, de economie. De WRR pleit hier voor een betere voorbereiding op dergelijke digitale ontwrichtingen.

Is het verantwoord om losgeld te betalen in geval van ransomware? Drie experts aan het woordWaarom kiezen door ransomware getroffen organisaties er steeds vaker voor de losprijs te betalen, en is dit wel zo wenselijk? Deze vraag legde Privacyweb voor aan hoogleraar en advocaat Lokke Moerel, cybersecurity researcher Jornt van der Wiel en legal counsel Imke Eikendal.

Zicht op algoritmesAlgoritmes hebben een steeds grotere impact op het functioneren en handelen van de overheid en daarmee op burgers en bedrijven. Voor de Algemene Rekenkamer reden om onderzoek te doen het gebruik van algoritmes door de rijksoverheid.

5-daagse Opleiding GegevensmanagementWat betekenen de Omgevingswet, Block Chain, of Samen Organiseren/de Digitale Agenda voor jouw organisatie? Welke gereedschappen zijn er om Gegevensmanagement goed te organiseren in jouw gemeente? En hoe kan je User Stories gebruiken in je gesprek met interne klanten? Je leert het in deze 5-daagse opleiding Gegevensmanagement van de VNG Academie!

Nederlander laat digitale voordeur wagenwijd openstaan8 op de 10 mensen weten dat hun slimme apparaten gehackt kunnen worden. Toch gaan de meesten slordig om met updates. Daarom voert het ministerie van EZK de campagne ‘Doe je updates’.

Privacy

Gedragsregels privacy en persoonsgegevensDe actieve openbaarmaking door een gemeenteraad kan botsen met privacyrechten van betrokkenen. Reden voor de gemeenteraad van Opsterland om deze gedragsregels op te stellen.

OUCH! Newsletter: Social Media PrivacyIn een volle ruimte hard allerlei details over je privéleven roepen doet bijna niemand, maar op social media wel. Soms met grote gevolgen. Hier lees je waar je rekening mee moet houden.

Risicoanalyse en de DPIAAl meerdere malen heeft Hugo Leisink vernomen dat het voor sommige organisaties onduidelijk is hoe ze precies om moeten gaan met de vragen rondom de beveiliging van persoonsgegevens tijdens een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Hij schrijft erover bij het NCSC.

Privacy maatregelen: Doordacht of doorgeslagen?Is de implementatie van de AVG goed doordacht door organisaties of is men doorgeslagen? Dat vroeg KPMG zich af en het onderzoeksresultaat vind je hier.

Datalekmeldingen blijven stijgenEr worden steeds meer datalekken gemeld bij de AP. Omdat de AP bij het toezichtwerk nadruk gaat leggen op de digitale overheid, hebben datalekken bij openbaar bestuur meer aandacht gekregen bij de jaarlijkse rapportage.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)
    Nieuwsoverzicht week 9
    Nieuwsoverzicht week 7