Nieuwsoverzicht week 9

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Goed voorbeeld doet goed volgen – deel 2 Volgens Ferdinand Grapperhaus moet iedereen met een voorbeeldfunctie zijn verantwoordelijk nemen en digitaal leiderschap tonen. Maar hoe doe je dat? De zeven factoren van Muel Kaptein kunnen je daarbij helpen. De eerste drie factoren heb ik de vorige keer behandeld. Lees snel verder voor de rest.

CISO Pioniers

CISO PioniersOp woensdag 18 maart organiseren we met Youri Lammerts van Bueren alweer de derde CISO Pioniers. Waarvoor dient ISMS software en hoe zorg je dat je de juiste kiest? Welke ervaringen zijn al opgedaan met ISMS software? En hoe maak je bedrijfscontinuïteitsbeheer beheersbaar met een pragmatische aanpak? Dat zijn de vragen die we tijdens de masterclass gaan behandelen.

Geen algemene theorie, maar 100% toegesneden op de gemeentelijke praktijk. De ‘hoe-vraag’ staat centraal deze dag. Enthousiast geworden? Meld je dan nu aan!

Informatiebeveiliging

Webinar Pragmatische aanpak BIODe IBD heeft op 23 januari het webinar Pragmatische aanpak BIO georganiseerd. Voor iedereen die binnen de gemeente te maken heeft met de BIO en informatiebeveiliging in het algemeen. Zoals de CISO of de ENSIA coördinator. Gemist? Dan kan je het hier terugkijken.

Wet digitale overheid aangenomen door Tweede KamerDe Wet digitale overheid regelt verdere digitalisering van de Nederlandse overheid en is op 18 februari aangenomen door de Tweede Kamer. Daarbij zijn ook een aantal amendementen en moties aangenomen. Nu is de Eerste Kamer aan de beurt.

Cybersecurity moet een schoolvak wordenVolgens topondernemer Dirk Jan Koekkoek is het cruciaal om kinderen op jonge leeftijd weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit. “Elke school zou leerlingen moeten informeren over zaken als phishing en ransomware. Niet alleen omdat zij dan minder snel slachtoffer worden, maar ook omdat dit in het belang is van de bv Nederland.”

Kamerbrief over resultaten analyse VPN softwareMinister Grapperhaus informeert de Tweede Kamer over de conclusies uit de analyse van risico’s door kwetsbaarheden in de virtual private network (VPN) software.

Strategisch Informatieveiligheidsbeleid 2019-2023Een betrouwbare informatievoorziening is noodzakelijk voor een goed functionerende gemeente. Ook voor Moerdijk. Ze hebben onlangs het Strategisch Informatiebeveiligingsbeleid vastgesteld.

Privacy

Privacy-protocol registratie agressie- en geweldsincidentenHet college van B&W van de gemeente Oegstgeest heeft een Privacyprotocol registratie agressie- en geweldsincidenten vastgesteld. Mooi voorbeeld!

Wat wil Europa met AI en gezichtsherkenning?De Europese Commissie heeft haar visie op de digitale toekomst gepresenteerd. Daarin zoekt ze de balans tussen stimulering van de Europese techsector en bescherming van burgers. Bij de NRC meer over de visie op de digitale toekomst.

Privacyreglement basisregistratie personenDe gemeente Oost Gelre heeft onlangs het Privacyreglement basisregistratie personen 2020 vastgesteld. Handige inspiratie voor andere gemeenten!

Wordt de burger eigen databaas?Ieder individu beheert zelf z’n persoonsgegevens, bekijkt ze en corrigeert ze, en bepaalt met welk doel zij of hij deze voor welke periode deelt met verwerkende partijen zoals gemeenten, dokters en instellingen. Hoe mooi zal dat worden? ‘De belangrijkste vraag is: kunnen 14 miljoen volwassenen een complete databoekhouding bijhouden, ook dementen en andere ‘digibeten’?’

DPIA-vragen over SyRiNaast de vragen over algoritmische besluitvorming in het publieke domein, was er in het SyRi-vonnis een aantal andere vragen in het spel. Maar aan beantwoording kwam de Rechtbank niet toe.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)
    Nieuwsoverzicht week 10
    Nieuwsoverzicht week 8