Nieuwsoverzicht week 21

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Tijdig betrokken worden als FGIn het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!

Informatiebeveiliging

Ontwerp onze digitale identiteit transparant en decentraalJe online identificeren bij de overheid kan eigenlijk alleen met DigiD. Met de Wet digitale overheid kunnen private partijen alternatieven gaan ontwikkelen. Hoe dan? Daar heeft Tom Demeyer wel ideeën over.

The Power of UpdatingIn de nieuwe OUCH! nieuwsbrief: de kracht van updaten. Wil je het internetcriminelen zo moeilijk mogelijk maken? Werk dan regelmatig de software van laptops, app, babyfoon, etc. bij.

Common Ground: Verleiden of voorschrijven? Alle 355 gemeenten zijn dagelijks in de weer met een groot aantal generieke taken. Minder generiek zijn de honderden applicaties die zij gebruiken bij de uitvoering. Common Ground moet daar een eind aan maken. Kan dat met behoud van lokale autonomie of moet BZK de regie nemen?

Herijken van IT-contracten: 5 tipsMomenteel worden door steeds meer organisaties lopende IT-contracten tegen het licht gehouden. Ga jij binnenkort ook heronderhandelen? Van Dirkzwager krijg je 5 tips over hoe je dat het beste kan doen.

Privacy

Guidelines 05/2020 on consent under Regulation 2016/679De EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de AVG. Deze nieuwe richtlijn van de EDPB geeft meer duidelijkheid over wat nou rechtsgeldige toestemming is in de zin van de AVG.

Wees helder over inzet algoritmesAlgoritmes zijn in principe gewoon stapsgewijze computeroplossingen, aldus promovenda Wieringa. Hoe leg je daar als gemeente rekenschap over af?

Denk mee over EU-strategie data en kunstmatige intelligentieDe Europese Commissie heeft twee consultaties open staan. Ze willen graag horen wat jij vindt van Datastrategie (t/m 31 mei) en het Witboek kunstmatige intelligentie (t/m 14 juni).

Iedereen kan op tijd voldoen aan de wet digitale toegankelijkheidVanaf 23 september moeten álle websites van álle overheidsinstanties voldoen aan de wettelijke verplichting digitale toegankelijkheid. Dat klinkt als een enorme opgave. Maar wat betekent het woord ´voldoen´ nu precies binnen deze context?

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tips voor het beveiligen van Office 365
Eind april actualiseerde het Amerikaans ‘Cybersecurity & Infrastructure Security Agency’ (CISA) haar beveiligingsadvies voor Microsoft Office 365. Dat is relevante informatie omdat veel gemeenten momenteel, al dan niet versneld n.a.v. de noodzaak tot thuiswerken, bezig zijn met het uitrollen van Office 365. Daarom vandaag een blog waarin ik de belangrijkste beveiligingsinstellingen voor Office 365 bespreek.
Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?
Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024: oude wijn in nieuwe zakken?
In februari publiceerde de VNG de Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 voor een veilige (digitale) gemeente. Biedt deze nieuwe agenda daadwerkelijk een nieuw handelingsperspectief? Of is het oude wijn in nieuwe zakken…

Meer recente berichten

CIP Cast – Privacy webinar: AVG in tijden van corona
Verder lezen
Gemeenten bieden onveilige gast-wifi
Verder lezen
Webinars Wachtwoordkluizen
Verder lezen
Brussel: te weinig mankracht en coördinatie bij handhaving AVG
Verder lezen
Minister Dekker benadrukt zorgvuldige omgang wifi-tracking
Verder lezen
Onvoldoende urgentie voor beveiligen van overheidsmail
Verder lezen
‘Het stellen van eisen is niet het einde van elk gesprek’
Verder lezen
Wat je vandaag al moet met quantumtechnologie
Verder lezen
Spamfilter en IPv6
Verder lezen
Smart cities, stupid citizens?
Verder lezen