Nieuwsoverzicht week 21

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Tijdig betrokken worden als FGIn het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!

Informatiebeveiliging

Ontwerp onze digitale identiteit transparant en decentraalJe online identificeren bij de overheid kan eigenlijk alleen met DigiD. Met de Wet digitale overheid kunnen private partijen alternatieven gaan ontwikkelen. Hoe dan? Daar heeft Tom Demeyer wel ideeën over.

The Power of UpdatingIn de nieuwe OUCH! nieuwsbrief: de kracht van updaten. Wil je het internetcriminelen zo moeilijk mogelijk maken? Werk dan regelmatig de software van laptops, app, babyfoon, etc. bij.

Common Ground: Verleiden of voorschrijven? Alle 355 gemeenten zijn dagelijks in de weer met een groot aantal generieke taken. Minder generiek zijn de honderden applicaties die zij gebruiken bij de uitvoering. Common Ground moet daar een eind aan maken. Kan dat met behoud van lokale autonomie of moet BZK de regie nemen?

Herijken van IT-contracten: 5 tipsMomenteel worden door steeds meer organisaties lopende IT-contracten tegen het licht gehouden. Ga jij binnenkort ook heronderhandelen? Van Dirkzwager krijg je 5 tips over hoe je dat het beste kan doen.

Privacy

Guidelines 05/2020 on consent under Regulation 2016/679De EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de AVG. Deze nieuwe richtlijn van de EDPB geeft meer duidelijkheid over wat nou rechtsgeldige toestemming is in de zin van de AVG.

Wees helder over inzet algoritmesAlgoritmes zijn in principe gewoon stapsgewijze computeroplossingen, aldus promovenda Wieringa. Hoe leg je daar als gemeente rekenschap over af?

Denk mee over EU-strategie data en kunstmatige intelligentieDe Europese Commissie heeft twee consultaties open staan. Ze willen graag horen wat jij vindt van Datastrategie (t/m 31 mei) en het Witboek kunstmatige intelligentie (t/m 14 juni).

Iedereen kan op tijd voldoen aan de wet digitale toegankelijkheidVanaf 23 september moeten álle websites van álle overheidsinstanties voldoen aan de wettelijke verplichting digitale toegankelijkheid. Dat klinkt als een enorme opgave. Maar wat betekent het woord ´voldoen´ nu precies binnen deze context?

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
ENSIA: méér dan de C in PDCA?
Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?
In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleid
De allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Meer recente berichten

Open source tool voor AVG
Verder lezen
RvIG applicaties en Internet Explorer
Verder lezen
Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuis
Verder lezen
Consultatie nieuwe guidelines EDPB
Verder lezen
Factsheet PKIoverheid verandert
Verder lezen
E-magazine: AI als instrument voor gemeenten
Verder lezen
Rijksoverheid onderzoekt gegevensverwerking Google
Verder lezen
Risico’s zichtbaar maken vergroot awareness
Verder lezen
One Conference 2020
Verder lezen
Beantwoording Kamervragen wet Digitale overheid
Verder lezen