Nieuwsoverzicht week 24

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024: oude wijn in nieuwe zakken?In februari publiceerde de VNG de Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 voor een veilige (digitale) gemeente. Biedt deze nieuwe agenda daadwerkelijk een nieuw handelingsperspectief? Of is het oude wijn in nieuwe zakken…

Informatiebeveiliging

Het iBestuur Congres 2020 is een living labDe anderhalvemetersamenleving is een hybride samenleving: fysiek en digitaal. Dat geldt zeker ook voor de overheid: besturen is nu meer dan ooit í-besturen. Het iBestuur Congres 2020 op 11 september is daarom een hybride experiment: het living lab!

Samenvatting eindrapport tijdelijke commissie Digitale toekomstDe tijdelijke commissie Digitale toekomst heeft de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe de Tweede Kamer meer grip kan krijgen op het onderwerp digitalisering. De samenvatting van het eindrapport lees je hier.

Meer grip op digitaliseringIn dit rapport maakt het Rathenau Instituut een internationale vergelijking van parlementaire werkvormen rondom digitalisering. Leerzaam!

Digitale Agenda Gemeenten 2024 verschenenDe nieuwe Digitale Agenda brengt de belangrijkste onderwerpen in kaart voor digitalisering bij gemeenten. Kernthema is de informatiesamenleving, met het perspectief van inwoners en ondernemers als uitgangspunt. De focus op de digitale infrastructuur, de basis, blijft.

Eindelijk lucht voor vernieuwingHoe eet je een olifant? Antwoord: hapje voor hapje. Hoe moderniseer je de ICT-omgeving van een grote uitvoeringsorganisatie die het resultaat is van meerdere fusies? Op dezelfde manier: stukje bij beetje, maar dan verspreid over jaren. Het UWV vertelt over hun aanpak.

Privacy

‘Rookgordijn’ rondom fraudesysteem NissewaardDe gemeente Nissewaard gebruikt een algoritme dat zou kunnen aantonen bij welke huishoudens er een verhoogde kans op bijstandsfraude bestaat. Het blijft onduidelijk in hoeverre het systeem verschilt van het onrechtmatig verklaarde SyRI.

‘Stop overhaaste invoering Super SyRI’Door SyRI werd een streep gezet, maar nu komt het kabinet met een wetsvoorstel voor een grotere en ingrijpendere opvolger. In een open brief roept de SyRI-coalitie het kabinet op daar mee te stoppen.

Privacy (be)Spreekuur: Thema Integrale tooling IRPAHoe bepaal je bij nieuwe verwerkingen welke privacy- en informatiebeveiligingsmaatregelen nodig zijn? De IBD heeft tooling in de maak voor een Integrale Risico- en Privacyanalyse. Tijdens het Privacy (be)spreekuur van 2 juli krijg je uitleg en een demo!

Bestuursrechter kan vaker schadevergoeding geven bij schenden privacywetgeving door bestuursorganenDe bestuursrechter kan vaker beslissen om iemand een schadevergoeding toe te kennen als een bestuursorgaan zijn of haar persoonsgegevens heeft verwerkt in strijd met privacyregels. Hij of zij hoeft daarvoor dus niet altijd naar de burgerlijke rechter.

Gezichtsherkenning in Nederland: tijd voor duidelijke keuzesHet gaat snel met de toepassingen die wereldwijd worden ontwikkeld met betrekking tot gezichtsherkenningstechnologie en de privacyrisico’s die daarmee gepaard gaan. Wat is daarin nog wenselijk?

Downloads

Whitepaper securitytestenHet Nationaal Cyber Security Centrum heeft een whitepaper Securitytesten gepubliceerd. Bedoeld als handleiding voor opdrachtgevers.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
ENSIA: méér dan de C in PDCA?
Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?
In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleid
De allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Meer recente berichten

Harde schijf printer risico datalek
Verder lezen
Wat kunnen HRM, CISO en PO voor elkaar betekenen?
Verder lezen
IBD (be)Spreekuren risicomanagement en BBN2+
Verder lezen
Rekenkamer Utrecht: onderzoek informatieveiligheid
Verder lezen
Digitale Ondermijningsdag: 9 webinars
Verder lezen
Privacy Awards 2021
Verder lezen
Trends in Veiligheid 2020
Verder lezen
Open source tool voor AVG
Verder lezen
RvIG applicaties en Internet Explorer
Verder lezen
Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuis
Verder lezen