Nieuwsoverzicht week 22

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Tijdig betrokken worden als FGDe positie van de Functionaris Gegevensbescherming (FG) brengt met zich mee dat hij of zij ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden bij verwerkingen van persoonsgegevens. Formeel is dat meestal ook wel vastgelegd, maar in de praktijk word je als FG nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!

Informatiebeveiliging

Inspiratie voor digitale participatieDemocratie in Actie heeft een ‘Inspiratiegids digitale participatie’ gemaakt met tips, best practices en een overzicht van digitale tools om te helpen bij het digitaal betrekken van inwoners.

NCSC publiceert Whitepaper SecuritytestenHoe houdt u uw informatiesysteem veilig? Dit kan onder andere door regelmatig een securitytest op uw informatiesysteem te laten uitvoeren. Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft een Whitepaper Securitytesten gepubliceerd. Bedoeld als handleiding voor opdrachtgevers.

Positief vooruitzicht voor vertrouwelijkheid overheidsmailAlle overheidsorganisaties hadden STARTTLS en DANE voor eind 2019 moeten implementeren, om zo ‘afluisteren’ van e-mail te voorkomen. Veel overheidsorganisaties hebben DANE nog niet geïmplementeerd omdat Office 365 het niet ondersteunt. Dat verandert eind 2021!

CIP webinars: RansomwareHet Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) heeft een vierdelige webinarserie georganiseerd over ransomware. De gehele reeks is terug te kijken via het YouTube kanaal van het CIP.

Informatiebeveiligingsbeleid 2019 – 2022 Gemeente LandsmeerMet dit ‘Strategisch Gemeentelijk Informatiebeveiligingsbeleid 2019 – 2022’ zet de gemeente Landsmeer een volgende stap om de beveiliging van persoonsgegevens en andere informatie binnen de gemeente te continueren.

Privacy

2 jaar AVG: Waar sta je als FG?De IBD heeft op 25 mei een Privacy (be)Spreekuur georganiseerd met als thema ‘2 jaar AVG: Waar sta je als FG?’. De presentatie is nu ook te downloaden.

Het antwoord luidt: ’42’Zonder echte, eerlijke en juiste vraag blijft elk antwoord een onnavolgbare uitkomst. Deze les uit ‘The Hitchhickers Guide to the Galaxy’ geldt ook voor datagestuurd werken.

iBestuur Thuisdebat #3: Digitale identiteitOp donderdag 14 mei werd het derde iBestuur Thuisdebat gehouden. Onderwerp van het online debat was ‘digitale identiteit’ en het is in zijn geheel terug te kijken.

Wet voor gegevensuitwisseling ingediend bij Tweede KamerIn de Wet voor Gegevensuitwisseling krijgen o.a. Zorg- en Veligheidshuizen een wettelijk kader voor het delen van persoonsgegevens. Het voorstel ligt bij de Tweede Kamer.

Gemeentelijke Datastrategie 2020-2022Data speelt een steeds belangrijkere rol in de samenleving. De hoeveelheid data is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen, ook binnen de gemeente Den Haag. De Datastrategie 2020-2022 vormt de leidraad voor hoe de gemeente Den Haag op basis van feiten en cijfers verantwoord stuurt: bewust datagedreven.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tips voor het beveiligen van Office 365
Eind april actualiseerde het Amerikaans ‘Cybersecurity & Infrastructure Security Agency’ (CISA) haar beveiligingsadvies voor Microsoft Office 365. Dat is relevante informatie omdat veel gemeenten momenteel, al dan niet versneld n.a.v. de noodzaak tot thuiswerken, bezig zijn met het uitrollen van Office 365. Daarom vandaag een blog waarin ik de belangrijkste beveiligingsinstellingen voor Office 365 bespreek.
Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?
Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024: oude wijn in nieuwe zakken?
In februari publiceerde de VNG de Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 voor een veilige (digitale) gemeente. Biedt deze nieuwe agenda daadwerkelijk een nieuw handelingsperspectief? Of is het oude wijn in nieuwe zakken…

Meer recente berichten

Onderzoeksrapport juridische aspecten van algoritmen die besluiten nemen
Verder lezen
Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet
Verder lezen
Melden loont!
Verder lezen
Jaarverslag AP 2019: meer focus op handhaving
Verder lezen
CIP Cast – Privacy webinar: AVG in tijden van corona
Verder lezen
Gemeenten bieden onveilige gast-wifi
Verder lezen
Webinars Wachtwoordkluizen
Verder lezen
Brussel: te weinig mankracht en coördinatie bij handhaving AVG
Verder lezen
Minister Dekker benadrukt zorgvuldige omgang wifi-tracking
Verder lezen
Onvoldoende urgentie voor beveiligen van overheidsmail
Verder lezen