Nieuwsoverzicht week 27

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Van maandag 20 juli tot en met vrijdag 14 augustus publiceren wij geen nieuwsberichten en nieuwsoverzichten. Natuurlijk zijn wij je vanaf 17 augustus weer van dienst met het laatste nieuws. Het eerste daarop volgende nieuwsoverzicht vind je maandag 24 augustus in je mailbox.


Blog

Tips voor het beveiligen van Office 365Eind april actualiseerde het Amerikaans ‘Cybersecurity & Infrastructure Security Agency’ (CISA) haar beveiligingsadvies voor Microsoft Office 365. Dat is relevante informatie omdat veel gemeenten momenteel, al dan niet versneld n.a.v. de noodzaak tot thuiswerken, bezig zijn met het uitrollen van Office 365. Daarom vandaag een blog waarin ik de belangrijkste beveiligingsinstellingen voor Office 365 bespreek.

Informatiebeveiliging

Gemeenten bieden onveilige gast-wifiDe openbare wifi-netwerken van gemeenten zijn vaak onveilig. Je hebt geen wachtwoord nodig of het wachtwoord is voor iedereen hetzelfde. Forum Standaardisatie gaat onderzoeken of WPA2 Enterprise verplicht moet worden.

Webinars WachtwoordkluizenAls toelichting op de handreiking wachtwoordkluizen organiseert de IBD webinars. Ze gaan in op het waarom van wachtwoordkluizen en hoe de implementatie kan worden aangepakt. Het webinar is voor gemeenten met en zonder wachtwoordkluizen. De inschrijving gaat hard, dus bemachtig snel een plekje!

Wat je vandaag al moet met quantumtechnologieWaarom Nederland miljoenen investeert in quantumtechnologie en waarom Amerika, China en Europa in harde concurrentiestrijd zijn om leiderschap in quantumtechnologie.

Onvoldoende urgentie voor beveiligen van overheidsmailUit de meeste recente meting blijkt dat 42% van de overheid blijkt nog kwetsbaar voor e-mailvervalsing en de helft voldoet niet aan de verplichte beveiligingseisen van e-mail. Zij lopen hierdoor verhoogt risico op misbruik zoals phishing en afluisteren.

Spamfilter en IPv6Na dit webinar van VNG Realisatie weet je welke rol het spamfilter in de IPv6 bereikbaarheid van gemeentelijke e-mail kan spelen. De stappen die je kunt nemen voor IPv6 bereikbaarheid worden ook besproken.

Privacy

Brussel: te weinig mankracht en coördinatie bij handhaving AVGTwee jaar na de invoering van de Europese privacywet verschilt de uitwerking ervan binnen Europa nog sterk, constateert de Europese Commissie. Met name de handhaving kan beter.

CIP Cast – Privacy webinar: AVG in tijden van coronaHet CIP privacy webinar van 25 juni 2020 met Gerrit-Jan Zwenne over de AVG in deze tijd van corona is nu online terug te kijken.

Minister Dekker benadrukt zorgvuldige omgang wifi-trackingHet digitaal volgen van mensen op (semi-)openbare plekken is een inbreuk op de privacy, die slechts onder strikte voorwaarden is toegestaan. Dat wil minister Dekker met deze brief aan de VNG nogmaals onder de aandacht brengen bij gemeenten.

‘Het stellen van eisen is niet het einde van elk gesprek’Welke eisen mag je stellen aan de digitale veiligheid van leveranciers? En zijn die eisen realistisch, of zijn ze zodanig opgesteld dat een groot aantal (kleinere) leveranciers buitenspel wordt gezet? Deze en andere vragen kwamen aan de orde tijdens het 5e iBestuur Thuisdebat.

Smart cities, stupid citizens?Tijdens de coronacrisis gaat het technologisch optimisme hand in hand met zorgen over onze privacy en andere grondrechten. Slimme steden moeten zich bij alle optimisme óók de vraag stellen: wat zijn de effecten van digitale technologie op onze inwoners?

Downloads

Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2020Het Cybersecuritybeeld Nederland 2020 (CSBN 2020) biedt inzicht in de digitale dreiging en de belangen die daardoor kunnen worden aangetast. Het CSBN wordt jaarlijks door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vastgesteld.

Cybergevolgbestrijding G4-gemeentenDe G4-gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) zijn gezamenlijk gekomen tot een Handreiking Cybergevolgbestrijding (CGB). De CGB bestaat uit twee delen.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Weet jij wie je binnenlaat? Het managen van toegangsbeveiliging.
Als gemeente wil je voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot informatie, zowel digitaal als fysiek. Maar hoe kun je logische en fysieke toegangsbeveiliging inzetten binnen je organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog ga ik hier verder op in en geef ik je concrete handvatten voor het inrichten van toegangsbeveiliging.
Een erbarmelijke evaluatie
Het rapport ‘Evaluatie en versterking ENSIA-stelsel’ is vrij geruisloos gepubliceerd op de website Digitale Overheid. Renco Schoemaker vindt de kwaliteit van het evaluatierapport onder de maat. In deze blog lees waarom!
Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

Meer recente berichten

CIP Cast – Webinar Risicomanagement
Verder lezen
De smeerboel na Schrems II
Verder lezen
Grensarbeiders kunnen voortaan ook digid aanvragen
Verder lezen
De destructiviteit van ddos-aanvallen
Verder lezen
Mogen we u voorstellen: de DSPO
Verder lezen
Informatieblad KopieID-app voor burgers
Verder lezen
Symposium ‘Opstap naar Weerbaarheid’
Verder lezen
Nieuwe Wet inburgering: informatievoorziening en gegevensuitwisseling
Verder lezen
Archivering tekstberichten: noodzakelijk en haalbaar
Verder lezen
ICT-kosten gemeenten 2019 stijgen opnieuw
Verder lezen