Nieuwsoverzicht week 38

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?ib-p.nlIn de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

Informatiebeveiliging

Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuisEZK in Beeld is het digitale magazine van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De editie van september gaat over cyberveiligheid en is ook interessant voor gemeenten!

Factsheet PKIoverheid verandertHet PKIoverheid-stelsel verandert ivm een in juli ontdekt probleem. Deze NCSC-factsheet helpt bij de impactanalyse op jouw ICT-processen en het treffen van maatregelen.

Risico’s zichtbaar maken vergroot awarenessInformatiebeveiliging is niet meer uit de gemeentelijke agenda’s te schrappen en de CISO heeft hierbij een centrale rol. Een CISO is verplicht sinds de BIO, maar hoe je de functie in moet vullen is niet beschreven. Mario Damen, CISO van Winterswijk vindt dat geen probleem!

One Conference 2020Het ministerie van EZK, het NCSC en gemeente Den Haag organiseren op dinsdag 29 september de Cyber Security One Conference. Deze keer geheel online en je kan meedoen aan drie webinars.

Agentschap Telecom pleit voor eisen cyberveiligheid apparatenAcht simpele eisen kunnen de cyberveiligheid van ‘slimme apparatuur’ al sterk verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Agentschap Telecom is uitgevoerd. Agentschap Telecom beveelt fabrikanten van slimme apparaten aan de acht eisen te gebruiken bij de productie van en handel in slimme apparatuur.

Privacy

Consultatie nieuwe guidelines EDPBDe EDPB heeft 2 nieuwe guidelines opgesteld: over de begrippen ‘verantwoordelijke’ en ‘verwerker’ en over targeting van gebruikers van sociale media. Beide (Engelstalige) guidelines staan nu open voor feedback.

E-magazine: AI als instrument voor gemeentenDe VNG, het CBS, de gemeente Amsterdam en Code for NL publiceerden het e-magazine ‘AI als instrument voor gemeenten’. In dit e-magazine krijg je een actueel beeld van de mogelijkheden, toepassingen en risico’s van AI door gemeenten.

Rijksoverheid onderzoekt gegevensverwerking GoogleHet ministerie van Justitie en Veiligheid laat onderzoeken of Google zich aan de privacyregels houdt. Dat gebeurt met een DPIA, die vermoedelijk dit najaar wordt afgerond.

Beantwoording Kamervragen wet Digitale overheidStaatssecretaris Knops heeft vragen van de Eerste Kamer over het wetsvoorstel Digitale Overheid beantwoord. De antwoorden zien te downloaden!

Schiet uit de privacykramp!Mag je tegenwoordig nog wel persoonsgegevens delen? Hoe houdt u dan grip op dit delen van persoonsgegevens zonder in een privacykramp te schieten? Slimme automatisering helpt om privacy duurzaam te waarborgen.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?
Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.

Meer recente berichten

3 gedragingen die organisaties blootstellen aan cyberdreigingen
Verder lezen
Veilig inloggen op Digi-D met eNIK
Verder lezen
Efficiënter en effectiever met intelligente automatisering
Verder lezen
Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties van start
Verder lezen
Staatssecretaris Keijzer: Het DTC ligt op koers
Verder lezen
UWV krijgt Autoriteit Persoonsgegevens achter zich aan: Privacy moet beter beschermd
Verder lezen
Nationale Privacy Conferentie 2021
Verder lezen
SANDERINK GEEN OFFICIËLE ROL MEER BINNEN CENTRIC
Verder lezen
Privacy in het sociaal domein: het pettenvraagstuk
Verder lezen
Whatsapp For Business weer beschikbaar voor gemeenten
Verder lezen