Nieuwsoverzicht week 38

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?ib-p.nlIn de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

Informatiebeveiliging

Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuisEZK in Beeld is het digitale magazine van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De editie van september gaat over cyberveiligheid en is ook interessant voor gemeenten!

Factsheet PKIoverheid verandertHet PKIoverheid-stelsel verandert ivm een in juli ontdekt probleem. Deze NCSC-factsheet helpt bij de impactanalyse op jouw ICT-processen en het treffen van maatregelen.

Risico’s zichtbaar maken vergroot awarenessInformatiebeveiliging is niet meer uit de gemeentelijke agenda’s te schrappen en de CISO heeft hierbij een centrale rol. Een CISO is verplicht sinds de BIO, maar hoe je de functie in moet vullen is niet beschreven. Mario Damen, CISO van Winterswijk vindt dat geen probleem!

One Conference 2020Het ministerie van EZK, het NCSC en gemeente Den Haag organiseren op dinsdag 29 september de Cyber Security One Conference. Deze keer geheel online en je kan meedoen aan drie webinars.

Agentschap Telecom pleit voor eisen cyberveiligheid apparatenAcht simpele eisen kunnen de cyberveiligheid van ‘slimme apparatuur’ al sterk verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Agentschap Telecom is uitgevoerd. Agentschap Telecom beveelt fabrikanten van slimme apparaten aan de acht eisen te gebruiken bij de productie van en handel in slimme apparatuur.

Privacy

Consultatie nieuwe guidelines EDPBDe EDPB heeft 2 nieuwe guidelines opgesteld: over de begrippen ‘verantwoordelijke’ en ‘verwerker’ en over targeting van gebruikers van sociale media. Beide (Engelstalige) guidelines staan nu open voor feedback.

E-magazine: AI als instrument voor gemeentenDe VNG, het CBS, de gemeente Amsterdam en Code for NL publiceerden het e-magazine ‘AI als instrument voor gemeenten’. In dit e-magazine krijg je een actueel beeld van de mogelijkheden, toepassingen en risico’s van AI door gemeenten.

Rijksoverheid onderzoekt gegevensverwerking GoogleHet ministerie van Justitie en Veiligheid laat onderzoeken of Google zich aan de privacyregels houdt. Dat gebeurt met een DPIA, die vermoedelijk dit najaar wordt afgerond.

Beantwoording Kamervragen wet Digitale overheidStaatssecretaris Knops heeft vragen van de Eerste Kamer over het wetsvoorstel Digitale Overheid beantwoord. De antwoorden zien te downloaden!

Schiet uit de privacykramp!Mag je tegenwoordig nog wel persoonsgegevens delen? Hoe houdt u dan grip op dit delen van persoonsgegevens zonder in een privacykramp te schieten? Slimme automatisering helpt om privacy duurzaam te waarborgen.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Weet jij wie je binnenlaat? Het managen van toegangsbeveiliging.
Als gemeente wil je voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot informatie, zowel digitaal als fysiek. Maar hoe kun je logische en fysieke toegangsbeveiliging inzetten binnen je organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog ga ik hier verder op in en geef ik je concrete handvatten voor het inrichten van toegangsbeveiliging.
Een erbarmelijke evaluatie
Het rapport ‘Evaluatie en versterking ENSIA-stelsel’ is vrij geruisloos gepubliceerd op de website Digitale Overheid. Renco Schoemaker vindt de kwaliteit van het evaluatierapport onder de maat. In deze blog lees waarom!
Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

Meer recente berichten

Overheidsbrede Cyberoefening en Webinars
Verder lezen
Privacyvragen? Stel ze op het VNG forum!
Verder lezen
Het groeiende belang van privacybeschermingsmethoden
Verder lezen
Guidance toepassing BIO bij gebruik Suwinet
Verder lezen
CIP Cast – Webinar Risicomanagement
Verder lezen
De smeerboel na Schrems II
Verder lezen
Grensarbeiders kunnen voortaan ook digid aanvragen
Verder lezen
De destructiviteit van ddos-aanvallen
Verder lezen
Mogen we u voorstellen: de DSPO
Verder lezen
Informatieblad KopieID-app voor burgers
Verder lezen