Voor API’s: developer.overheid.nl

Op het grootste tech- en startupevenement van Nederland, The Next Web Conference 2019, presenteerde het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK ) de developers portal: developer.overheid.nl. Deze portal wordt de verzamelplaats van alle API’s (Application Programming Interfaces) die door de Nederlandse overheid worden aangeboden.

Portal biedt overzicht

Met deze site, die de komende maanden nog wordt doorontwikkeld en aangevuld, willen BZK en VNG Realisatie testen of er behoefte is aan een specifieke website voor ontwikkelaars. BZK: ‘We willen graag dat bedrijven diensten ontwikkelen op basis van de API’s die de overheid aanbiedt. Daarvoor is overzicht van het aanbod van groot belang.’

API marktplaats

Onder het domein developer.overheid.nl wordt een marktplaats opgezet waar overheden en andere organisaties met publieke taken hun API’s kunnen publiceren. Het is expliciet niet de bedoeling om developer.overheid.nl het énige portaal te laten worden.

Wel probeert developer.overheid.nl een zo breed mogelijk scala aan te bieden. ‘Deze stap vanuit de overheid om gebruik te gaan maken van deze nieuwe technologie en toegang tot gegevens transparant en eenvoudig toegankelijk te maken wordt door veel ontwikkelaars, maar ook door aanbieders van informatie, enorm toegejuicht. Daarmee bereiken we ook een andere groep partijen die kunnen helpen in het realiseren van de digitale overheid’, aldus VNG.

Samenhang

Tijdens een drukbezochte workshop werd een hands-on demonstratie gegeven over hoe het API landschap van de overheid kan worden gebruikt, en hoe het samenhangt met de ontwikkeling van NLX en Common Ground door VNG Realisatie.

Er werden veel vragen gesteld en suggesties gedaan over het gebruik en doorontwikkelingen van de portal, beleid rondom publiek-private samenwerking voor overheidsdienstverlening, toegang tot open data, beleid rond AI, privacy en datakluisjes. ‘Er is een groot aantal contacten gelegd om verdere samenwerking te verkennen.

Het werd duidelijk op prijs gesteld dat we als overheid aanspreekbaar en transparant waren, en dat we een open hand uitstaken voor samenwerking’, aldus een tevreden Gino Laan van BZK.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Toezichthouders van SDT breiden samenwerking in digitaal toezicht uit
Verder lezen
Checklist voor IT contracten onder DORA
Verder lezen
Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen