Categorie: privacy (nieuws)

Boete van 525.000 euro voor Locatefamily.com

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt Locatefamily.com een boete op van 525.000 euro. Locatefamily.com publiceert adresgegevens en telefoonnummers van mensen, vaak zonder dat die mensen dat weten. Als zij hun gegevens willen laten schrappen is dat niet eenvoudig, omdat Locatefamily geen vertegenwoordiger heeft in de EU. Het niet-hebben van een vertegenwoordiger in de EU is een overtreding van de privacywet en de reden van de boete.

Lees verder

Google Analytics krijgt privacy-update, minder cookies nodig

Google heeft afgelopen donderdag via een blogpost een preview gegeven van wat we aan het einde van de maand kunnen verwachten van het Google Marketing Livestream evenement. Er staat onder andere een belangrijke privacy update voor Google Analytics in de planning.

De focus van de update ligt op het verminderen van het aantal cookies en andere identificatiemiddelen op websites en in apps.

Lees verder

Slagkracht AIVD en MIVD – De wet dwingt, de tijd dringt, de praktijk wringt

Bij de voorbereiding en uitvoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 was er te weinig oog voor de uitvoering van de wet door de AIVD en MIVD. Nieuwe waarborgen ter bescherming van de privacy van burgers vragen extra activiteiten van de diensten en daarmee extra capaciteit. Daardoor resteert minder tijd voor hun hoofdtaak: onderzoek doen in het belang van de nationale veiligheid. Uit het onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de operationele slagkracht en toekomstbestendigheid van de AIVD en MIVD onder druk staan.

Lees verder

De digitale gemeente: Sleutel ligt in verbinding beleid en uitvoering

Met het Digitale OverheidsOnderzoek: Gemeente 2030 onderzocht softwaremaker BCT in samenwerking met iBestuur eind vorig jaar de digitale stand van zaken bij gemeenten. Directeur Dimitri Palmen wilde de bevindingen graag toetsen aan de praktijk en ging in gesprek met Saskia Bruines in haar rol als wethouder van de gemeente Den Haag en lid van de VNG-commissie Smart Cities.

Lees verder

Praktische problemen bij het afknippen van hashes

Regelmatig krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bij onderzoeken te maken met organisaties die aangeven dat zij anonieme gegevens verwerken (en dus geen persoonsgegevens) doordat de gegevens ‘gehasht en afgeknipt’ zijn. In de praktijk constateert de AP dat organisaties bij deze vorm van anonimisering vaak fouten maken, waardoor de gegevens toch niet anoniem blijken te zijn. In deze blogpost lichten AP-technologen Victor Klos en Jonathan Ellen dit onderwerp toe voor technisch geïnteresseerden.

Lees verder

Duitse toezichthouder: gebruik Mailchimp is overtreding van de AVG

Afgelopen maand heeft één van de Duitse privacytoezichthouders geoordeeld dat het gebruik van Mailchimp een overtreding is van de AVG. Mailchimp is een marketingautomatiseringsplatform en e-mailmarketingdienst. De dienstverlening wordt aangeboden door The Rocket Science Group LLC, een bedrijf gevestigd in de Verenigde Staten (VS). Volgens de toezichthouder zou door het gebruik van Mailchimp onrechtmatig e-mailadressen worden doorgegeven buiten de Europese Economische Ruimte (EER). In deze blog gaan we dieper in op de uitspraak.

Lees verder

AP publiceert OR-privacyboekje voor bescherming privacy op de werkvloer

Werkgevers verwerken veel persoonsgegevens van hun werknemers. En nu veel mensen thuiswerken, zijn sommige werkgevers extra geïnteresseerd in manieren om hun personeel te monitoren. Dit kan natuurlijk heel ingrijpend zijn voor werknemers. Rekening houden met hun privacy is daarom uiterst belangrijk. De ondernemingsraad (OR) speelt daarbij een cruciale rol. Om de OR te ondersteunen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een handreiking gemaakt: het OR-privacyboekje.

Lees verder

Tijdelijk geen meldingen van mogelijke besmetting via CoronaMelder

CoronaMelder stuurt vanaf vandaag tijdelijk geen waarschuwingen van mogelijke besmetting van Nederlandse besmette gebruikers naar andere gebruikers van CoronaMelder. Hiertoe heeft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge vandaag besloten. Het stopzetten van de meldingen heeft te maken met het onveilig opslaan van de codes van CoronaMelder op Android-telefoons. Met het stopzetten wordt voorkomen dat gebruikers van de app in Nederland gekoppeld kunnen worden aan gegevens die toegankelijk zijn voor derden via het systeem van Google.

Lees verder