Categorie: privacy (nieuws)

AP legt UWV een boete van 450.000 euro op

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) een boete van 450.000 euro op. Het UWV had het versturen van groepsberichten via de zogenoemde ‘Mijn Werkmap’-omgeving niet goed beveiligd. Dat is een persoonlijke omgeving op de website van het UWV, waar werkzoekenden contact hebben met de uitvoeringsorganisatie. Hierdoor waren er verschillende datalekken van persoonsgegevens, waaronder gezondheidsgegevens, van in totaal ruim vijftienduizend mensen.

Lees verder

Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks

De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van Dutch FilmWorks verworpen, las ik bij Tweakers. Door deze art. 81-afdoening hoeft Ziggo definitief niet de gegevens van klanten die illegaal zouden downloaden af te geven aan het bedrijf. Dat was immers de uitkomst van het hoger beroep van eind 2019. En dat bevestigt ook dat het Lycos/Pessers-arrest geen vrijbrief is om maar persoonsgegevens te kunnen vorderen “want het is inbreuk”.

Lees verder

Privacytoezichthouders pleiten voor verbod op gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning en andere real time biometrie in de openbare ruimte moet verboden worden. Dit stelt de European Data Protection Board (EDPB) in een reactie op een wetsvoorstel van de Europese Commissie over artificiële intelligentie (AI). De EDPB wil daarnaast een verbod op AI-systemen die mensen indelen op basis van bijvoorbeeld etniciteit, geslacht of seksuele voorkeur.

Lees verder

Pu­bli­ca­tie Raad van Sta­te over di­gi­ta­li­se­ring in wet­ge­ving en be­stuurs­recht­spraak

Digitalisering speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Ook de overheid maakt meer en meer gebruik van digitalisering; in de dienstverlening, in de opsporing en in de besluitvorming. Digitalisering biedt oplossingen voor maatschappelijke problemen, maar brengt ook risico’s mee. Dat stelt eisen aan onze wetten en regels en dus aan het werk van de wetgever en de bestuursrechter. De wetgever moet waarborgen bieden voor burgers tegen digitalisering. De bestuursrechter moet burgers rechtsbescherming bieden bij algoritmische besluitvorming. Oplossingen voor deze uitdagingen zijn niet eenvoudig. De Raad van State wil met zijn publicatie ‘Digitalisering – wetgeving en bestuursrechtspraak’ hieraan een bijdrage leveren. Met een visie op de ontwikkelingen van digitalisering, vanuit zijn expertise als wetgevingsadviseur en hoogste algemene bestuursrechter.

Lees verder

EU gaat Verenigd Koninkrijk adequaat verklaren voor export persoonsgegevens

De EU-lidstaten hebben zich achter besluiten geschaard om het belemmeren van gegevensstromen na het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU te voorkomen. Dat las ik bij Tweakers, en ik moest het ook twee keer lezen. Voor de juristen: we zijn een stapje dichterbij een adequaatheidsbesluit voor het Verenigd Koninkrijk, wat zou betekenen dat er zonder aanvullende bijzondere maatregelen persoonsgegevens in die unie mogen worden opgeslagen. De keuze roept wel vele vragen op, vooral omdat het VK bekend staat om haar massadataspionage die ze deelt met onder meer de Verenigde Staten.

Lees verder

NOREA publiceert Handreiking Privacy audit Wpg voor Boa s

Doelstelling van deze handreiking is om de IT-auditor relevante informatie te verstrekken en een uniform toetsbaar normenkader te bieden voor het zorgvuldig uitvoeren van een Assurance-opdracht (Privacy audit) op basis van de Wet politiegegevens (Wpg) en het Besluit politiegegevens buitengewoon opsporingsambtenaren (Bpg boa). Dit besluit is per 6 februari 2019 in werking getreden. Vanaf dat moment verwerken boa’s politiegegevens onder het regime van de Wpg.

Lees verder