Skip to main content

Rabobank hoeft beleid voor betalen met Rabo Scanner niet aan te passen

De Rabobank hoeft klanten niet de optie te geven dat de Rabo Scanner voor alle betalingen nodig is, zo stelt het financiele klachteninstituut Kifid in een zaak die een klant had aangespannen. De klant werd eind vorig jaar het slachtoffer van fraude, toen hij iets wilde verkopen via Marktplaats. De zogenaamde koper had een link gestuurd om een eurocent te betalen, zoals bij de bekende tikkiefraude vaak het geval is.

Oplichters laten slachtoffers dan weten dat dit ter verificatie nodig is. De gegeven link wijst echter naar een phishingsite. De Rabobank klant vulde op de phishingsite allerlei gegevens in. Dezelfde dag werd een nieuw toestel aan de bankrekening gekoppeld en ontving de klant een bericht van de bank meteen contact op te nemen als het betreffende toestel onbekend was.

Na de toestelregistratie werden er vijf transacties verricht voor een bedrag van meer van vierduizend euro. De klant ontdekte dat hij slachtoffer van fraude was geworden en waarschuwde de Rabobank, die de laatste transactie van 250 euro kon stoppen. De klant wil echter ook de resterende 3800 euro vergoed krijgen. Volgens de klant is de bank namelijk medeverantwoordelijk voor de fraude.

De klant ging ervan uit dat de Rabo Scanner bij elke grote betaling moet worden gebruikt. Dat is echter niet het geval. De bank maakt het mogelijk om betalingen naar een bekende rekening tot tweeduizend euro per dag zonder Rabo Scanner uit te voeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen