Auteur: IB&P

3 gedragingen die organisaties blootstellen aan cyberdreigingen

Ongeveer iets minder dan de helft van de Nederlandse werknemers schakelde dit jaar over naar thuiswerken als gevolg van Covid-19. Deze ‘werkverplaatsing’ creëerde de grootste verschuiving in werkgelegenheid – en was verantwoordelijk voor de disruptiefste periode die organisaties ooit meemaakten. Dit gold zeker ook voor it-teams, die bijna van de ene op de andere dag over moesten stappen van een gecentraliseerd model naar een gedistribueerde omgeving.

Lees verder

Veilig inloggen op Digi-D met eNIK

Vanaf 4 januari 2021 kunnen Nederlanders bij hun gemeente identiteitskaarten met chip (‘eNIK’) aanvragen. Vanaf 11 januari kunnen ze daarmee inloggen via de DigiD app op diensten in de (semi)publieke sector. Dat meldt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG) op zijn website. Daarmee hebben organisaties de meeste zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld.

Lees verder

Efficiënter en effectiever met intelligente automatisering

Gericht digitaliseren en automatiseren hebben enorme potentie. Met intelligente automatisering wordt de gehele maatschappij efficiënter en effectiever, verwacht Patrick Spigt.

Gelukkig zetten de meeste publieke organisaties inmiddels snel stappen naar een digitale toekomst. De urgentie is namelijk groot voor het behoud van de continuïteit van onze systemen, om financieel gezond te blijven en ons takenpakket effectief en efficiënt te kunnen blijven uitvoeren. De huidige crisis heeft dit overduidelijk laten zien.

Lees verder

Staatssecretaris Keijzer: Het DTC ligt op koers

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, ligt op koers om de cyberweerbaarheid van het bedrijfsleven te vergroten. Dit stelt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) in haar voortgangsbrief aan de Tweede Kamer. Het DTC heeft in 2020 haar bereik onder ondernemers flink vergroot, er zijn afspraken gemaakt met het NCSC over nadere samenwerking en begin 2021 wordt gestart met een informatiedienst om ook concrete dreigingsinformatie met bedrijven te delen.

Lees verder

UWV krijgt Autoriteit Persoonsgegevens achter zich aan: Privacy moet beter beschermd

Hoe het UWV omgaat met de bescherming van persoonsgegevens heeft al langer de aandacht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), laat de toezichthouder weten. “Er lopen momenteel verschillende onderzoeken naar het UWV. Wat de inhoud is van de onderzoeken die nu lopen, kan ik nu niet toelichten in het belang van deze onderzoeken”, zegt een woordvoerder van AP.

Lees verder

Nationale Privacy Conferentie 2021

Voor de vierde keer organiseren ECP | Platform voor de Informatiesamenleving en Privacy First tijdens de Europese Dag van de Privacy de Nationale Privacy Conferentie, de dag waarop in 1981 het dataprotectieverdrag werd ondertekend. De Dag van de Privacy is in het leven geroepen om burgers beter te informeren over hun rechten. Daarnaast worden bedrijven en organisaties aangespoord de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren.

Lees verder

Privacy in het sociaal domein: het pettenvraagstuk

Om kwetsbare mensen beter te helpen is het vaak nodig dat partijen in het sociaal domein samenwerken. Dan rijzen de vragen: hoe kunnen we mensen goed helpen én hun privacy goed beschermen? Mogen we nu wel of niet gegevens delen? Duidelijke keuzes en goede afspraken voor de praktijk zijn hard nodig. De publicatie ‘Privacy in het sociaal domein: het pettenvraagstuk’ biedt directeuren, beleidsmedewerkers en juristen in het sociaal domein hiervoor de handvatten.

Lees verder

Whatsapp For Business weer beschikbaar voor gemeenten

Eind 2019 kondigde Facebook aan dat gemeenten voor hun dienstverlening geen gebruik meer mochten maken van de particuliere versie van WhatsApp, of van de API-variant van WhatsApp For Business. Daar is nu verandering in gekomen blijkt uit gesprekken die VNG Realisatie heeft gevoerd met Facebook. Facebook heeft haar beleid m.b.t. gebruik van WhatsApp For Business door gemeenten aangepast en gaat het gebruik ervan door gemeenten toestaan.

Lees verder

Nieuwe Blog: Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?

Renco Schoemaker heeft een nieuwe blog geschreven waarop hij antwoord geeft op de vraag “Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces? Onlangs heeft hij een break-out sessie mogen organiseren voor gemeenten op een klantdag van een ISMS/GRC softwareleverancier. De sessie ging over hoe je de organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet.

Lees verder