Auteur: IB&P

Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp

Nanning Mol is burgemeester van de gemeente Laren en actief in het landelijk overleg cyberburgemeesters. Daarnaast is hij lid van de Taskforce Cybercrime regio Midden-Nederland. Hij weet dus als geen ander hoe belangrijk het onderwerp cyberveiligheid is: Natuurlijk is het is niet leuk om steeds een extra beveiligingsdrempel op te werpen. Maar 1 zwakke plek kan leiden tot een grote ramp.

Lees verder

Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak

U vindt goede informatiebeveiliging duur? Dan rekent u de kosten van het ontbreken van goede beveiliging van informatiesystemen niet mee. Gemeenten hebben een maatschappelijke plicht en daaronder valt ook de dienstverlening aan de meest kwetsbaren. Joost de Jong, wethouder in Eindhoven: Ga jij tegen iemand met een uitkering zeggen dat ‘ie twee maanden moet wachten op zijn geld, omdat de systemen platliggen?

Lees verder

Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend

Sinds 1 november 2020 heeft de Rijksoverheid haar eerste Chief Information Security Officer (CISO). Aart Jochem is het boegbeeld van informatiebeveiligings- en privacy beleid. Door de onderlinge afhankelijkheden is het belangrijk samen te werken. In de dagelijkse aanpak en als het misgaat. Kloppen de draaiboeken en contactlijsten nog, weten we elkaar te vinden?

Lees verder

Ict-er schuift eerder aan bij Haagse beleidsmakers

Ict-ers en experts binnen de informatievoorziening (iv) moeten eerder betrokken worden bij het maken van beleid en wetten. Ze toetsen bijvoorbeeld vooraf of het haalbaar is om op een voorgestelde manier data uit te wisselen tussen ministeries en overheidsinstellingen of adviseren over security- en beveiligings-vraagstukken. Dat moet de uitvoerbaarheid van beleid versterken.

Lees verder