Skip to main content

Auteur: IB&P

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie

Het ministerie van Defensie heeft vorig jaar Chinese spionagesoftware gevonden op een computersysteem van de krijgsmacht. Volgens de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, MIVD, ging het om geavanceerde malware die is geplaatst door een Chinese staatsinstelling. Dankzij netwerksegmentatie zijn de aanvallers echter niet verder doorgedrongen, naar gevoelige systemen. Een vrijgegeven rapport van de MIVD helpt andere gebruikers van de getroffen firewall, VPN systemen.

Lees verder

Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy

Het demissionaire kabinet overweegt zich volledig terug te trekken van Facebook, en wie weet, binnenkort ook van X, het voormalige Twitter, schrijft de Telegraaf. De reden? Een zogenaamde onrust over de veiligheid van data die, volgens Haagse bronnen, niet gegarandeerd kan worden. Dit is het nieuwste hoofdstuk in de eindeloze saga van privacy paniekzaaierij die onze overheidsinstellingen lijkt te beheersen.

Lees verder

Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid

In heel Europa zorgen de hoge kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor 2024. Het gevolg is dat consumenten op hun hoede zijn en minder geld uitgeven aan alles, van eten tot online winkelen en smartphones. Maar in een poging om dit jaar digitaal te bezuinigen, riskeren ze ook hun persoonlijke privacy in gevaar te brengen door inloggegevens voor streamingdiensten vrijwillig te delen, toont onderzoek van Kaspersky aan. Zeker met het oog op Safer Internet Day is het van belang dat consumenten, ondanks hun digitale besparingen, goed blijven letten op hun online veiligheid.

Lees verder

Europees onderzoek: positie FG moet beter

De positie van de functionaris gegevensbescherming, FG, de interne privacytoezichthouder, binnen organisaties is nog lang niet altijd op orde. Dat blijkt uit onderzoek van de European Data Protection Board, EDPB, in aanloop naar de Dag van de Privacy op 28 januari 2024. De uitkomsten van het onderzoek bevestigen het beeld dat de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, in de dagelijkse praktijk ziet. 

Lees verder

Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid

In een tijd van toenemende afhankelijkheid van technologie realiseren organisaties zich de cruciale rol van effectieve cybersecuritymaatregelen. Deze maatregelen zijn niet alleen essentieel voor het beschermen van gevoelige gegevens, maar ook voor het creeren van waarde en het behouden van concurrentievoordeel op de markt. Vooral voor partijen betrokken bij transacties is het extra belangrijk om cybersecurityrisico s te beoordelen en zo de waarde en kansen voor groei te vergroten.

Lees verder

Nederland trekt 122 miljoen Euro uit voor munitie, materieel en cybersecurity in Oekraine

Nederland draagt 87 miljoen Euro bij aan de inkoop van artilleriegranaten voor Oekraine. Ook wordt er 25 miljoen Euro in het Internationale Fonds voor Oekraine, IFU, gestort om materieel te kopen. Verder steekt de regering nog 10 miljoen Euro in het verbeteren van de Oekraiense cyberverdediging. Minister Kajsa Ollongren meldde dit vandaag aan de Tweede Kamer. 

Lees verder