Auteur: IB&P

Diverse algoritmes Rijk voldoen niet aan basisvereisten

Een verantwoorde inzet van algoritmes door uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid is mogelijk, maar in de praktijk niet altijd het geval. De Algemene Rekenkamer heeft bij 3 algoritmes vastgesteld dat deze voldoen aan alle basisvereisten. Bij 6 andere bestaan uiteenlopende risico s: gebrekkige controle op prestaties of effecten, vooringenomenheid, datalek of ongeautoriseerde toegang.

Lees verder

NCSC mag in afwachting van wet in noodsituaties dreigingsinformatie delen

Het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, mag in afwachting van een nieuwe wet in noodsituaties dreigingsinformatie met niet vitale bedrijven en organisaties delen, zo heeft minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Vorige maand stuurde de minister een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer dat het mogelijk maakt voor het NCSC om niet alleen vitale bedrijven, maar ook niet vitale ondernemingen gericht te informeren en te adviseren over kwetsbaarheden, dreigingen en incidenten.

Lees verder

Superscience: privacy moeilijk? Een mythe!

Voor de ondermijning of zelfs teloorgang van privacy wordt technologie veelal als hoofdschuldige aangewezen. Opkomst, opzet en inzet van informatie en communicatietechnologie heeft flinke gevolgen voor persoonlijke en gevoelige gegevens. Behoud en bescherming van privacy staan onder zware druk, ook omdat privacy als moeilijk wordt gezien. Maar dat is een mythe, weet dr. Jaap Henk Hoepman te vertellen.

Lees verder

Een beetje minder privacy op WhatsApp om kinderen te beschermen? De emoties maken het debat lastig

Privacy heeft een hardnekkig imagoprobleem. Het is iets voor mensen die wat te verbergen hebben of, op zijn best, een luxedingetje dat we pas kunnen opeisen als we niets meer te wensen hebben. Daartegenover staan dan de grote zaken die het individu overstijgen en het algemeen belang dienen. De veiligheid van de rechtsstaat bijvoorbeeld of de bescherming van kinderen.

Lees verder

Brits NCSC waarschuwt bedrijven 33 miljoen keer voor malware en open poorten

Het Britse National Cyber Security Centre, NCSC, heeft vorig jaar 33 miljoen waarschuwingen verstuurd naar bedrijven en organisaties dat er gebruik werd gemaakt van kwetsbare software, er poorten open stonden of dat er malware op het netwerk actief was. In Nederland wordt een dergelijke waarschuwingsdienst van het ministerie van Economische Zaken onder tientallen bedrijven getest.

Lees verder