Auteur: IB&P

Belangen afwegen in de AVG

Ouderen die zonder aanvulling op hun AOW onder het sociaal minimum komen, hebben recht op een aanvullende inkomensvoorziening (AIO). Echter slechts de helft van wie daar recht op heeft, vraagt die ook aan, zo concludeerde de Rekenkamer. Dat zijn bijna 50.000 mensen. Mag de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die mensen nu schrijven of bellen om ze op hun recht te attenderen?

Lees verder

Datalekken kosten financieel dienstverleners steeds meer geld

Meer dan een jaar na het begin van de pandemie merken banken, verzekeraars en andere financiële instellingen hoe hun huidige databescherming tekortschiet tegen cloudgebaseerde aanvallen en netwerkstoringen. Zo kosten cloudgebaseerde dreigingen financiële dienstverleners naar schatting 3,4 miljoen euro. Phishing, kwetsbaarheden in de cloud en DNS/DDoS aanvallen worden gezien als meest zorgwekkende bedreigingen voor de toekomst. Datalekken kosten daarnaast steeds meer geld.

Lees verder

Hoe ziet de toekomst eruit voor enterprise-encryptie?

In een tijd van wereldwijde onzekerheid en snelle digitalisering nemen organisaties enorme stappen om hun netwerken en vertrouwelijke data te beschermen. Als gevolg rapporteert de helft van alle organisaties wereldwijd dat zij tegenwoordig een encryptie-strategie hebben. Ondanks het belang van deze ontwikkeling, legt het ook hiaten bloot die organisaties kwetsbaar maken voor dreigingen en aanvallen – zeker in multicloud-omgevingen en wanneer er gewerkt wordt met gevoelige klantdata.

Lees verder

Nieuwe rol Agentschap Telecom in digitale veiligheid

Agentschap Telecom (van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) krijgt er twee nieuwe taken bij. Als beoogd National Cyber Certification Authority kan de it-auditor binnenkort waarborgen stellen aan de digitale veiligheid van producten, processen en diensten. Een stelsel van standaardisering en certificering vormt hiervoor de grondslag. Daarnaast gaat het agentschap vanuit de aankomende Wet digitale overheid (Wdo) toezicht houden op aanbieders van digitale identiteiten, zoals e-herkenning en DigiD.

Lees verder

Gemeenten blijven nepaccounts gebruiken om burgers online te volgen

Verschillende gemeenten die nepaccounts inzetten om online informatie van burgers te verzamelen, stoppen daar niet mee. Dat las ik bij Nu.nl, dat zich baseert op onderzoek door de Volkskrant. Zo noemt de gemeente Tilburg het noodzakelijk om de privacy van ambtenaren te garanderen. Utrecht gebruikt in “uitzonderlijke gevallen” een geanonimiseerd account voor onderzoek naar illegale prostitutie. Dat verbaast gezien de ophef onlangs over het online undercover volgen en monitoren. Kennelijk leeft de gedachte dat het allemaal niet zo erg is, en bovendien toch alleen maar gaat om crimineel of onrechtmatig gedrag.

Lees verder