Auteur: IB&P

De smeerboel na Schrems II

Eerder schreef Walter van Holst bij iBestuur al over Schrems II, de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de doorgifte van persoonsgegevens buiten de EER (Europese Economische Ruimte ). Nog even ter herinnering: het Hof oordeelt in die zaak specifiek over de deal tussen de VS en EU om doorgifte van persoonsgegevens naar de VS te borgen: ‘Privacyshield’. En daar heeft het Hof een streep doorheen gezet.

Lees verder

De destructiviteit van ddos-aanvallen

Het kost ongeveer tien minuten om een ddos-aanval voor te bereiden. Tien minuten, twee zoektermen, je creditcardgegevens invullen, een paar vinkjes selecteren en je bent een druk op een knop verwijderd van je eigen distributed denial of service-aanval op een website, server of webdienst. Of je ddos succes heeft, is niet zeker, maar het is in elk geval kinderlijk eenvoudig om storende aanvallen in te zetten.

Lees verder

Informatieblad KopieID-app voor burgers

De RvIG heeft een nieuw informatieblad speciaal voor burgers ontwikkeld om de constante inzet tegen identiteitsfraude te ondersteunen. Als gemeente speel je een belangrijke rol in het informeren van burgers. Help mee om identiteitsfraude te bestrijden door dit informatieblad altijd mee te geven bij de uitgifte van een nieuwe identiteitskaart, paspoort of rijbewijs (identiteitsbewijs).

Lees verder

ICT-kosten gemeenten 2019 stijgen opnieuw

De gemiddelde ICT-kosten per inwoner stijgen in 2019 naar 86 euro. Een stijging van 2 euro per inwoner vergeleken met het jaar daarvoor. Niet niks, maar gecorrigeerd voor inflatie ook niet noemenswaardig. Zeker niet als we de kosten(stijging) afzetten tegen het sterk toegenomen belang en potentieel van ICT. Van digitale transformatie is in gemeenteland dan ook nog te weinig sprake, zo concludeert M&I/Partners. Wellicht dat Covid-19 daar verandering in brengt.

Lees verder