Skip to main content

Auteur: IB&P

MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving

Nederlandse MKB ers blijken minder overtuigd te zijn van de voordelen van Europese cybersecuritywetgeving. Waar in andere landen uit Europa 75 procent van het MKB gelooft dat de wetgeving een concurrentievoordeel geeft, is in Nederland slechts de helft hiervan overtuigd. Tegelijk zou het volgens deze zelfde MKB ers de moeite zijn om investeringen te maken in de naleving van de wetgeving.

Lees verder

Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort

Op aandringen van de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, komt het kabinet met nieuwe regels voor kredietregistratie in Nederland. Dat is op zichzelf een goede ontwikkeling. De nieuwe regels beschermen de rechten van betrokkenen echter nog onvoldoende. Het gaat hierbij om financiele informatie van miljoenen mensen. Daarvoor waarschuwt de AP na toetsing van het voorstel voor de Wet stelsel kredietregistratie. 

Lees verder

Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende

Europarlementarier Bart Groothuis vindt het onbegrijpelijk dat de Haagse ministeries nog niet klaar zijn met het omzetten van de herziene EU beveiligingsrichtlijn, NIS2, in nationale wetgeving. De urgentie hiervan wordt in Nederland onvoldoende onderkend, waarschuwt hij in een vraaggesprek met Computable naar aanleiding van zijn kandidatuur voor de Europese verkiezingen.

Lees verder

SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts

De cyberveiligheid van bedrijven staat onder druk als gevolg van het grote aantal alerts dat analisten in een Security Operations Center, SOC, dagelijks ontvangen. Gemiddeld zijn dit zo n 5.185 alerts per SOC team per dag, waarvan iets minder dan twee derde, 64 procent, niet kan worden onderzocht. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Tesorion partner Vectra AI onder 2.000 SOC analisten wereldwijd, waaronder 200 analisten van Nederlandse organisaties.

Lees verder

TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s

Large Language Models, LLM s, of grote taalmodellen vormen een toenemende dreiging voor de cyberveiligheid. Criminelen misbruiken de modellen, die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor natuurlijke taalverwerking en communicatie, voor geavanceerde en moeilijk te detecteren cyberaanvallen. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van TNO en het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC.

Lees verder