Skip to main content

Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data

Het ontbreekt het ministerie van VWS aan wettelijke bevoegdheden om de NZa te laten stoppen met het verzamelen van gevoelige ggz data. Dat schrijft demissionair minister Conny Helder van VWS in reactie op een motie van NSC Kamerlid Agnes Joseph.

De Tweede Kamer wil dat de NZa stopt met het verzamelen van zogeheten gepseudonimiseerde ggz data. Een Kamermeerderheid van SP, GroenLinks PvdA, PvdD, DENK, Volt, NSC, BBB, FVD en PVV heeft begin juni de motie Joseph gesteund, terwijl minister Helder die motie ontraadde.

Kamer: stop met ggz data

De motie Joseph roept de NZa op de nu al verzamelde data op basis van de zogeheten HoNOS+-vragenlijsten te vernietigen. Bovendien wil de Kamer dat de NZa niet opnieuw overgaat tot gegevensverzameling. Verder wil de Kamer dat de NZa voor de voorspelling van de ggz kosten voortaan slechts gebruikmaakt van geaggregeerde data en geen data op persoonsniveau.

NZa gaat data vernietigen

Volgens Helder komt de NZa al tegemoet aan de wens tot vernietiging van de ggz data. Die is gepland per eind december 2025.

VWS kan NZa niet dwingen

Het ministerie van VWS kan de overige verzoeken in de motie echter niet uitvoeren, omdat de NZa een zelfstandig bestuursorgaan is, schrijft Helder. Dit betekent dat de NZa niet hierarchisch ondergeschikt is aan de minister van VWS. Ingrijpen in de bevoegdheden van het zelfstandig bestuursorgaan NZa kan alleen voor zover geldende wetgeving dat mogelijk maakt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen