Gemeenten leggen jaarlijks verantwoording af over informatieveiligheid middels de Eenduidige Normatiek Single Information Audit, ofwel ENSIA. De uitvoering ervan wordt begeleid door de ENSIA-coördinator. Deze zorgt ervoor dat de betrokken medewerkers binnen de gemeentelijke organisatie toegang hebben tot de ENSIA-tool en dat iedereen weet wat er van ze verwacht wordt. Maar hoe pak je dit aan en welke vaardigheden zijn hiervoor nodig? Je leest het in deze blog.
Als burger mag je verwachten dat de overheid zorgvuldig omgaat met jouw informatie en privacy. De overheid streeft naar beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid (BIV) van alle informatie en de daarbij horende informatiesystemen. Om dit te kunnen toetsen, is in 2017 een verantwoordingsstelsel in het leven geroepen; Eenduidige Normatiek Single Information Audit, ofwel ENSIA. Middels dit instrument leggen alle gemeenten jaarlijks verantwoording af aan het college van Burgemeester & Wethouders (B&W) en extern aan de toezichthouders van de verschillende stelsels/ministeries. Het doel van ENSIA is om op een eenduidige wijze, gemakkelijk en efficiënt verantwoording af te leggen over de informatieveiligheid en kwaliteit binnen de organisatie.
Binnen ENSIA zijn er verschillende vragenlijsten die moeten worden ingevuld (de zelfevaluatie). Zo moeten gemeenten verantwoording afleggen over verschillende domeinen, zoals Suwinet, DigiD, BAG, BGT, BRO, WOZ, BRP en reisdocumenten. Deze verantwoording wordt afgelegd richting verschillende partijen en ministeries:
Let op: In ENSIA 2023 zal de WOZ geen onderdeel zijn van de verantwoordingcyclus!
Daarnaast is er ook de ENSIA BIO-vragenlijst. De resultaten van de ENSIA BIO-vragenlijst, zijn bedoeld als zelfevaluatie over de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) voor het interne bestuur. In tegenstelling tot de andere ENSIA-vragenlijsten, worden deze resultaten dus niet extern gedeeld met een ministerie.
De belangrijke data en tijdschema’s voor het jaar 2023 zijn bekend. Zoals ook bij de voorgaande jaren heeft dit eenzelfde opzet:
ENSIA kent dus de volgende fases in het verantwoordingsjaar: zelfevaluatie, opstellen, verantwoorden en versturen.
De ENSIA-coördinator coördineert de verschillende fases binnen ENSIA en zorgt dat iedereen weet wat er van ze verwacht wordt en wanneer. Als coördinator houd je overzicht over de lopende acties rondom het ENSIA-traject, de vragen die nog beantwoord dienen te worden en de onderlinge afstemming. Hierbij ga je proactief te werk en benader je zelf de collega’s die op basis van hun expertise antwoord kunnen geven op de vragen. Daarnaast zorgt de ENSIA-coördinator ervoor dat iedereen zich houdt aan de oplevermomenten, zodat de coördinator de antwoorden voor 31 december kan indienen via de ENSIA-tool. Ook dient de ENSIA-coördinator voor 30 april de goedgekeurde collegeverklaring en de Assurance-verklaring in via de ENSIA-tool voor DigiD en Suwinet.
Het is hierbij belangrijk om als ENSIA-coördinator over een bepaalde set (basis)projectmanagementvaardigheden te beschikken. Je bent eigenlijk een projectleider en de betrokkenen bij ENSIA vormen het ‘projectteam’ dat je moet aansturen om het gewenste resultaat te behalen. Daarnaast zorgt projectmatig werken ervoor dat zaken minder vrijblijvend zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de anderen. Het managen van een ENSIA-traject als een project helpt jouw gemeente om ENSIA goed binnen de organisatie uitgevoerd te krijgen. Ik geef je hieronder daarom graag een aantal basisaspecten van projectmanagement mee, waar je mee aan de slag kunt.
Het antwoord op deze vraag is nee. De rol van ENSIA-coördinator moet worden uitgevoerd door een goede projectleider die de hele ENSIA-planning en taken kan uitvoeren. Uiteraard zal de CISO wel betrokken worden bij het beantwoorden voor sommige inhoudelijke vragen binnen de BIO-vragenlijst en eventueel het opstellen van de paragraaf over informatiebeveiliging t.b.v. het jaarverslag van het college van B&W.
Ik hoop je met deze blog meer inzicht te hebben gegeven in hoe jij als ENSIA-coördinator de basisaspecten van projectmanagement kunt toepassen in je werk. Veel succes!
Heb je na het lezen van deze blog vragen of hulp nodig binnen jouw gemeente op dit vlak? IB&P helpt je graag. Zo kunnen we een inhouse workshop organiseren voor alle betrokkenen. Tijdens deze workshop leggen we niet alleen uit wat ENSIA is, ook gaan we aan de slag om daadwerkelijk te komen tot een goede planning en inzicht in wat er nodig is om de verantwoording uit te voeren.
Kortom, een perfecte kick-off voor het nieuwe verantwoordingsjaar! Interesse? Laat ons dit dan weten en neem contact met ons op.
Schrijf je in voor de cursus op 7 en 14 november 2023 op ons kantoor in Zwolle, of neem contact op om een in-house cursus in te plannen!
Copyright © 2014 - 2021 IB&P B.V.
algemene voorwaarden - privacyverklaring.
responsible disclosure - sitemap