Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Zeker nu de digitale dreigingen toenemen hoor ik beide termen vaak voorbijkomen: ‘dit vraagt om bewustwording’ en ‘we moeten aan risicomanagement doen’. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het teveel bij woorden, daden blijven uit. Kortom, waarom die mooie woorden niet ombuigen naar iets concreets?
Om te voldoen aan de BIO en de AVG moet je als gemeente diverse maatregelen nemen. Het uitvoeren van die maatregelen alleen is niet voldoende. Informatiebeveiliging en privacy goed organiseren staat of valt met het uitvoeren van risicomanagement en een bewustwordingsprogramma. Toch blijken dit vaak de lastigste maatregelen om concreet uit te voeren… hoe komt dat toch?
Risicomanagement en bewustwording is in de basis niet iets wat bijzonder of complex is. Zo doet iedereen aan risicomanagement in het dagelijks leven. Denk maar aan je wekker die je zet (=maatregel) om te voorkomen dat jij je de volgende ochtend verslaapt en daardoor te laat op je werk aankomt (= risico). En ook bij bewustwording is de oplossing vaak simpeler dan we denken. Je moet gewoontes vervangen door nieuwe gewoontes. Gewoontes zijn allemaal ooit een keer aangeleerd, maar het kost tijd en doorzettingsvermogen dat te veranderen. Toch blijven we vaak steken bij (mooie) woorden en blijken we niet daad bij het woord te kunnen of wíllen voegen. Waarom niet?
Het begint bij het beleggen van de verantwoordelijkheid. En die ligt bij het lijnmanagement. Toch staan beide onderwerpen nog steeds niet hoog (genoeg) op de agenda en krijgen niet de juiste prioriteit. ‘We hebben toch de BIO’ hoor je vaak. Dat klopt, maar de BIO ís geen risicomanagement en veel gemeenten hebben ook geen actief bewustwordingsprogramma. Dit terwijl uit onderzoek (Security Awareness Report 2018, SANS Institute) blijkt dat per organisatie alleen al minimaal 1,9 fte aan bewustwording zou moeten werken.
Wie roept dat hij aan risicomanagement wil doen, zou ik willen adviseren eens te kijken naar de NEN-ISO 31000 ‘Risicomanagement – Richtlijnen’, om een idee te krijgen van wát dat dan precies inhoudt. Ook de ISO 27001 zegt er het nodige over, maar dan specifiek in de context van informatiebeveiliging. Ik heb alvast een aantal punten onder elkaar gezet om je een beeld te geven:
Voor iedereen die roept dat bewustwording belangrijk is, is mijn advies eens te kijken naar de NIST SP 800-50 om een idee te krijgen wát dat dan precies inhoudt. Deze norm beschrijft hoe je een informatiebeveiligingsbewustwording- en trainingsprogramma bouwt. Hierbij wordt uitgegaan van een levenscyclus. Hieronder de belangrijkste onderdelen op een rij:
Lees ook eens het SANS Security Awareness Report 2021 ‘Managing Human Cyber Risk’. Dit rapport staat boordevol gegevens over hoe je je bewustwordingsprogramma naar een hoger niveau kan tillen.
Zoals je ziet is het creëren van bewustwording net als risicomanagement een continu en interactief proces en zijn de stappen grotendeels gelijk. Wat ik hoop mee te geven met deze blog is dat iedereen die roept dat risicomanagement en bewustwording zo belangrijk zijn, zich ook moet realiseren wat het betekent om dit goed te organiseren. Ofwel, weet waar je het over hebt. Wil je het dan nog steeds? Zet dan je mooie woorden om in daden. Of blijf je liever lege containers gebruiken en kom je in actie als het misschien al te laat is…?
Om een in-house cursus in te plannen, neem contact met ons op!
Copyright © 2014 - 2021 IB&P B.V.
algemene voorwaarden - privacyverklaring.
responsible disclosure - sitemap