Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf

Ruim dertig landen – waaronder Nederland – hebben donderdag afgesproken om samen de strijd tegen ransomware aan te gaan. In een gezamenlijke verklaring spreken ze zich uit voor een internationale samenwerking om de weerbaarheid van landen te verbeteren en onder meer te voorkomen dat criminelen hun losgeld kunnen witwassen.

De nieuwe samenwerking komt voort uit een tweedaagse digitale top met ruim dertig landen. De landen kwamen samen om te praten over de groeiende dreiging van ransomwaresoftware. Rusland was daar niet voor uitgenodigd. 

In de gezamenlijke verklaring zeggen de landen in te zien dat ransomware een “escalerende wereldwijde beveiligingsdreiging” is, met serieuze economische en security-gevolgen. De landen stellen dat ransomware een gevaar is de kritieke infrastructuur, essentiële diensten en consumenten.

“Net als andere cyberdreigingen is de dreiging van ransomware complex en wereldwijd, en vraagt het om een gezamenlijke reactie. De mogelijkheden van een land om ransomwaredreigingen effectief te voorkomen, detecteren, beperken en erop te reageren, hangen – in ieder geval deels – af van de capaciteit, samenwerking en veerkracht van wereldwijde partners, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld en het grote publiek”, aldus de landen. 

Samen ransomware aanpakken

De landen spreken daarom nu af om te gaan samenwerken. Als onderdeel van die samenwerking gaan ze bijvoorbeeld de weerbaarheid van het netwerk verbeteren om incidenten waar mogelijk te voorkomen en om effectief te kunnen reageren als er toch wat gebeurd. Daarnaast willen ze voorkomen dat financiële mechanismen worden misbruikt om losgeld wit te wassen en onder meer op die manier de winstgevendheid van ransomware terugdringen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen
AP adviseert Eerste Kamer: neem WGS niet aan
Verder lezen
Grapperhaus: overheid niet traag met cybersecurity
Verder lezen