Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG

Zorgvuldig omgaan met gegevens van de klant; sinds de invoering van de AVG moeten accountantskantoren aan strengere regels voldoen. ‘Veel kantoren hebben de informatiebeveiliging nog niet voldoende op orde’, stelt Melanie Hermes, directeur en juridisch adviseur arbeidsrecht en privacy bij Fiscount Juristen. 

Hoe kunnen accountantskantoren AVG-proof omgaan met persoonsgegevens? Hoe kunnen zij klanten het goede voorbeeld kunnen geven en waar liggen (advies-)kansen?

Wat zijn uw ervaringen in de accountancysector?

Toen de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in 2018 van kracht werd, hadden veel accountancykantoren een paar zaken geregeld: de bedrijfswebsite had een privacyverklaring en er was aandacht voor veiliger mailverkeer. Maar veel kantoren moeten nog flink aan de slag, ik merk dat ze het AVG-onderwerp voor zich uitschuiven. Recentelijk deed Fiscount samen met andere organisaties uit de accountancybranche een dringende oproep aan kantoren om informatiebeveiliging hoog op de agenda te zetten. Het is echt heel belangrijk budget vrij te maken, in kaart te brengen over welke gegevens je beschikt en hoe je deze goed beschermt.’

Wat zijn aandachtspunten voor de accountant?

‘Dat is allereerst een veilige gegevensoverdracht. Nog steeds leveren veel klanten hun administratie aan in een schoenendoos, met de mededeling: ‘Kijk maar wat je kunt gebruiken.’ Als accountant loop je daarmee risico. Als de doos wordt gestolen, weet je niet wat je in huis had en kun je ook niet goed onderbouwen waarom je over al deze gegevens beschikte. Ook het mailen van persoonsgegevens verdient aandacht. Doe dat in elk geval via “encrypted” mail. Daarmee versleutel je de inhoud, zodat hackers er niets mee kunnen doen. De beste en veiligste manier om gegevens te delen, is via een portal. Besteed aandacht en investeer in de juiste informatiebeveiliging: zorg voor een goed “digitaal” slot. Besluit je als kantoor papieren administratie te bewaren, doe dat dan in een afgesloten kast. Bij sommige kantoren staan dossiers tot aan het plafond opgestapeld. Dat kan echt niet.’

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Uden lekt persoonlijke info in zaak grote grazers Maashorst: zo slecht doorgekrast dat het toch te lezen is
Verder lezen
Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen
AP adviseert Eerste Kamer: neem WGS niet aan
Verder lezen