Skip to main content

Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG

Zorgvuldig omgaan met gegevens van de klant; sinds de invoering van de AVG moeten accountantskantoren aan strengere regels voldoen. ‘Veel kantoren hebben de informatiebeveiliging nog niet voldoende op orde’, stelt Melanie Hermes, directeur en juridisch adviseur arbeidsrecht en privacy bij Fiscount Juristen. 

Hoe kunnen accountantskantoren AVG-proof omgaan met persoonsgegevens? Hoe kunnen zij klanten het goede voorbeeld kunnen geven en waar liggen (advies-)kansen?

Wat zijn uw ervaringen in de accountancysector?

Toen de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in 2018 van kracht werd, hadden veel accountancykantoren een paar zaken geregeld: de bedrijfswebsite had een privacyverklaring en er was aandacht voor veiliger mailverkeer. Maar veel kantoren moeten nog flink aan de slag, ik merk dat ze het AVG-onderwerp voor zich uitschuiven. Recentelijk deed Fiscount samen met andere organisaties uit de accountancybranche een dringende oproep aan kantoren om informatiebeveiliging hoog op de agenda te zetten. Het is echt heel belangrijk budget vrij te maken, in kaart te brengen over welke gegevens je beschikt en hoe je deze goed beschermt.’

Wat zijn aandachtspunten voor de accountant?

‘Dat is allereerst een veilige gegevensoverdracht. Nog steeds leveren veel klanten hun administratie aan in een schoenendoos, met de mededeling: ‘Kijk maar wat je kunt gebruiken.’ Als accountant loop je daarmee risico. Als de doos wordt gestolen, weet je niet wat je in huis had en kun je ook niet goed onderbouwen waarom je over al deze gegevens beschikte. Ook het mailen van persoonsgegevens verdient aandacht. Doe dat in elk geval via “encrypted” mail. Daarmee versleutel je de inhoud, zodat hackers er niets mee kunnen doen. De beste en veiligste manier om gegevens te delen, is via een portal. Besteed aandacht en investeer in de juiste informatiebeveiliging: zorg voor een goed “digitaal” slot. Besluit je als kantoor papieren administratie te bewaren, doe dat dan in een afgesloten kast. Bij sommige kantoren staan dossiers tot aan het plafond opgestapeld. Dat kan echt niet.’

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Cybersecurity heeft meer aandacht nodig
Verder lezen
Nederland is een van de landen waar mensen het minst vaak voor een gratis VPN kiezen
Verder lezen
Encryptie verzwakken is ondemocratisch: geen client side scanning?
Verder lezen
Russen maken cloud onveilig 
Verder lezen
Manifest tegen ICT onkunde overheid aangeboden aan volgend kabinet
Verder lezen
Chinese praktijken EU maken VPN voor Google Chrome vrijwel nutteloos
Verder lezen
Woonadressen burgers die beelden delen met politie vindbaar via online vonnissen
Verder lezen
Staatshackers misbruiken actief AI voor debugging en malware creatie
Verder lezen
Navigeren door een veranderd IT landschap aan de hand van 5 trends
Verder lezen
Nieuwe AI van Google mengt zich in je persoonlijke gesprekken
Verder lezen