Skip to main content

Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing

Industrieconcern VDL staat voor de keus: miljoenen betalen aan criminelen, of zelf proberen hun systemen weer aan de praat te krijgen. Dat zegt Job Kuijpers van cybersecuritybedrijf EYE tegen Omroep Brabant. Volgens hem kan het haast niet anders dan dat het bedrijf slachtoffer is van gijzelsoftware, ook wel ransomware. VDL kampt sinds woensdagnacht met een cyberaanval waardoor de systemen deels onbruikbaar zijn. Ook die schade loopt in de miljoenen.

Kuijpers benadrukt niet bij de zaak betrokken te zijn, maar met zijn kennis van cyberveiligheid kan hij wel een inschatting van de situatie maken. “In dit soort gevallen gaat het bijna altijd om ransomware.”

Twee mogelijkheden

Volgens Kuijpers zijn er bij een cyberaanval ruwweg twee opties. Optie één is dat er data wordt buitgemaakt die vervolgens verkocht wordt, het gaat dan vaak om grote aantallen creditcardgegevens of (privacy) gevoelige informatie.

De andere optie is dat de systemen van het slachtoffer onbruikbaar gemaakt worden en het bedrijf pas weer aan het werk kan als ze de criminelen betalen, het ‘losgeld’ kan torenhoog zijn. Bij VDL speelt hoogstwaarschijnlijk het laatste. Ook Dave Maasland van beveiligingsbedrijf ESET Nederland gaat uit van een aanval met gijzelsoftware: “Daar heeft het in dit geval alle schijn van.”

In de miljoenen

Hoeveel geld er in dit soort gevallen gevraagd wordt varieert. Kuijpers: “Bij kleine bedrijven is het bedrag vaak opvallend laag, omdat criminelen wel willen dat er betaald wordt. Een bedrijf kan ook de afweging maken zelf hun systemen te repareren en niet te betalen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Cybersecurity heeft meer aandacht nodig
Verder lezen
Nederland is een van de landen waar mensen het minst vaak voor een gratis VPN kiezen
Verder lezen
Encryptie verzwakken is ondemocratisch: geen client side scanning?
Verder lezen
Russen maken cloud onveilig 
Verder lezen
Manifest tegen ICT onkunde overheid aangeboden aan volgend kabinet
Verder lezen
Chinese praktijken EU maken VPN voor Google Chrome vrijwel nutteloos
Verder lezen
Woonadressen burgers die beelden delen met politie vindbaar via online vonnissen
Verder lezen
Staatshackers misbruiken actief AI voor debugging en malware creatie
Verder lezen
Navigeren door een veranderd IT landschap aan de hand van 5 trends
Verder lezen
Nieuwe AI van Google mengt zich in je persoonlijke gesprekken
Verder lezen