Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing

Industrieconcern VDL staat voor de keus: miljoenen betalen aan criminelen, of zelf proberen hun systemen weer aan de praat te krijgen. Dat zegt Job Kuijpers van cybersecuritybedrijf EYE tegen Omroep Brabant. Volgens hem kan het haast niet anders dan dat het bedrijf slachtoffer is van gijzelsoftware, ook wel ransomware. VDL kampt sinds woensdagnacht met een cyberaanval waardoor de systemen deels onbruikbaar zijn. Ook die schade loopt in de miljoenen.

Kuijpers benadrukt niet bij de zaak betrokken te zijn, maar met zijn kennis van cyberveiligheid kan hij wel een inschatting van de situatie maken. “In dit soort gevallen gaat het bijna altijd om ransomware.”

Twee mogelijkheden

Volgens Kuijpers zijn er bij een cyberaanval ruwweg twee opties. Optie één is dat er data wordt buitgemaakt die vervolgens verkocht wordt, het gaat dan vaak om grote aantallen creditcardgegevens of (privacy) gevoelige informatie.

De andere optie is dat de systemen van het slachtoffer onbruikbaar gemaakt worden en het bedrijf pas weer aan het werk kan als ze de criminelen betalen, het ‘losgeld’ kan torenhoog zijn. Bij VDL speelt hoogstwaarschijnlijk het laatste. Ook Dave Maasland van beveiligingsbedrijf ESET Nederland gaat uit van een aanval met gijzelsoftware: “Daar heeft het in dit geval alle schijn van.”

In de miljoenen

Hoeveel geld er in dit soort gevallen gevraagd wordt varieert. Kuijpers: “Bij kleine bedrijven is het bedrag vaak opvallend laag, omdat criminelen wel willen dat er betaald wordt. Een bedrijf kan ook de afweging maken zelf hun systemen te repareren en niet te betalen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Multi party disclosure, hoe zit het precies?
Verder lezen
Uden lekt persoonlijke info in zaak grote grazers Maashorst: zo slecht doorgekrast dat het toch te lezen is
Verder lezen
Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen