Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt? Je leest het in deze blog.
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een gemeentebrede activiteit, waarbij de proceseigenaar verantwoordelijk is en de CISO of Privacy Officer adviseert. Vanuit de AVG en BIO moeten diverse (verplichte) maatregelen worden uitgevoerd, zoals een dataclassificatie, Data Protection Impact Assessment (DPIA) en Business Impact Analyse (BIA). Maar wat is de onderlinge samenhang van deze onderdelen? En hoe kan een dataclassificatie (of een DPIA of BIA) je ondersteunen bij het uitvoeren van een van de andere onderdelen? Ik leg het je graag uit in deze blog.
Allereerst een korte samenvatting van wat elk onderdeel inhoudt en waar het voor bedoeld is.
De vraag is nu natuurlijk wat de onderlinge samenhang is en hoe je profijt kan hebben als je een onderdeel al gedaan hebt? Om je op weg te helpen, deel ik daarom graag mijn analyse als het gaat om bovengenoemde onderdelen.
Beoordelen risico’s
De eerste stap is vaak het uitvoeren van een DPIA. Hierbij bepaal je of er gevoelige persoonsgegevens worden verwerkt met een hoog risico en krijg je inzichtelijk welke dreigingen en eventuele gevolgen beheerst moeten worden. De DPIA wordt meestal uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de proceseigenaar met ondersteuning van de Privacy Officer.
Bepalen technische en organisatorische maatregelen
De volgende stap is dataclassificatie. Door dataclassificatie toe te passen kan je bepalen welke data welk beschermingsniveau nodig heeft. Wanneer er een DPIA nodig was en je deze al hebt uitgevoerd, heb je ook al veel van de informatie beschikbaar om een dataclassificatie uit te voeren. Op basis hiervan kan je de waardevolle data van je organisatie beveiligen en het juiste beschermingsniveau toepassen. Ook deze stap valt onder de verantwoordelijkheid van de proceseigenaar meestal met ondersteuning van een Security Officer. Gezien beide onderdelen onder de verantwoordelijkheid van de proceseigenaar valt, is het dus handig om deze sessies (DPIA en dataclassificatie) te combineren.
Bepalen eisen bedrijfscontinuïteit
Daarnaast is de proceseigenaar ook verantwoordelijk voor de BIA. Niet elke dreiging heeft dezelfde impact. Om in kaart te brengen wat de impact is van een dreiging en op welk niveau gegevens geclassificeerd moeten worden, wordt een BIA uitgevoerd door de proceseigenaar. Ook hier wordt gekeken naar hoe kritisch het proces is en wat de hersteltijden moeten zijn bij een incident. Bij de implementatie van een nieuw systeem is het dus handig deze ook gelijk mee te nemen, omdat veel informatie uit de DPIA en dataclassificatie ook zinvol zijn voor de BIA. Op basis van de DPIA en dataclassificatie weet de proceseigenaar namelijk óf en hoe kritisch het proces is en wat er moet gebeuren in het geval van een bedrijfscalamiteit.
Een voorbeeld: wanneer je een nieuw softwaresysteem gaat implementeren is een DPIA verplicht. Je kan dan vanuit de DPIA eigenlijk ook je dataclassificatie opstellen. Daarnaast moet je bij de implementatie van een nieuw systeem kijken naar de bedrijfscontinuïteit van dit systeem: wat zijn de risico’s en wat moet er gebeuren wanneer dit systeem uit valt? De procesanalyse voor de bedrijfscontinuïteit vindt plaats via een BIA. En wanneer je een goede DPIA hebt opgesteld, kan je deze informatie ook gelijk verwerken in de BIA. Je ziet, de informatie die je binnen deze drie onderdelen over één systeem verzameld is soms overlappend en aanvullend.
Hiermee sla je als proceseigenaar dus meerdere vliegen in één klap. Je bent namelijk voor alle drie onderdelen verantwoordelijk en alle drie onderdelen hebben overlap en aanvullingen. Combineer je deze, dan krijg je een goed en compleet beeld van een informatiesysteem.
Zo kijk je bij alle drie onderdelen naar het type data (hoe kwetsbaar is deze voor onze organisatie?).
Het is handig om deze onderdelen gezamenlijk op te leveren. Dit is een samenwerking tussen de proceseigenaar, Privacy Officer en Security Officer. Uiteraard onderken ik niet dat niet alle proceseigenaren op de hoogte zijn dat ze hier verantwoordelijk voor zijn (zie ook mijn vorige blog) en in sommige organisaties dus drie keer semi hetzelfde wordt gevraagd en gedaan. Met deze blog hoop ik ervoor te zorgen dat dit dus niet meer nodig is en je als proceseigenaar de benodigde voordelen kan behalen.
Meer informatie?
Heb je na het lezen van deze blog vragen of hulp nodig bij het uitvoeren van een DPIA, dataclassificatie of BIA? Laat ons dit dan weten en neem contact met ons op.
Om een in-house cursus in te plannen, neem contact met ons op!
Copyright © 2014 - 2021 IB&P B.V.
algemene voorwaarden - privacyverklaring.
responsible disclosure - sitemap