Skip to main content

Het belang van Privacy

Op 24 mei 2018 schreef Michel Cents van Privacy Company deze (nog steeds relevante) blog over het belang van privacy. In de blog haalt hij 5 punten aan die het belang aangeven. O.a. aandacht voor sociale relaties, beperkte toegang en persoonlijkheid. Ook goed om even terug te blikken op de gekte van de AVG en de ontwikkelingen sindsdien.

Omdat het bijna 25 mei is, maken we voor de verandering een uitstapje naar een longread over waarom privacy nou écht belangrijk is. Sinds het nieuws dat Facebook & Cambridge Analytica persoonlijk identificeerbare informatie hadden verzameld van zo’n 87 miljoen Facebook-gebruikers (of meer) is de discussie rondom privacy weer stevig opgebloeid. En met 25 mei voor de deur, des te meer.

De gegevens van Facebookgebruikers zouden zijn gebruikt om de mening van kiezers te beïnvloeden. En het zouden politici zijn die de bedrijven hadden ingehuurd. Te midden van de publieke verontwaardiging en gevallen aandelenkoersen, had Facebook besloten zich toch maar te verontschuldigden.

Voor een heel aantal burgers zijn de inbreuken op onze privacy inmiddels business as usual. Maar vanwaar de opwinding? Uiteindelijk hebben we toch niets te verbergen? We kiezen er toch ook zelf voor om onze persoonsgegevens met deze bedrijven te delen?

Waarom Privacy niet belangrijk zou zijn.

Er gaat een heel aantal argumenten rond waarom privacy niet als waardevol beschouwd zou kunnen worden. Zo zou een beschermd privébelang even goed uitgelegd en beschermd kunnen worden door andere belangen of rechten, met name het recht op eigendom en lichamelijke integriteit. Privacybelangen zouden niet onderscheidend zijn, omdat de persoonlijke belangen die ze beschermen economisch niet efficiënt zijn. En privacybelangen zouden niet gebaseerd zijn op een ‘adequate juridische doctrine’.

Het meest gebruikte argument is dat privacy schadelijk is voor vrouwen en anderen, omdat het wordt gebruikt als een schild om ze te domineren en te beheersen, ze het zwijgen op te leggen en misbruik te verbergen. Hieruit komt het welbekende argument ‘ik heb niets te verbergen’ naar voren. De vraag is echter of ‘ik heb niets te verbergen’ wel een echte privacykwestie is? Wordt hier bijvoorbeeld niet alleen maar een vraag over een bepaalde soort vrijheid gesteld? Privacy gaat namelijk over hele andere dingen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen