Skip to main content

Het belang van Privacy

Op 24 mei 2018 schreef Michel Cents van Privacy Company deze (nog steeds relevante) blog over het belang van privacy. In de blog haalt hij 5 punten aan die het belang aangeven. O.a. aandacht voor sociale relaties, beperkte toegang en persoonlijkheid. Ook goed om even terug te blikken op de gekte van de AVG en de ontwikkelingen sindsdien.

Omdat het bijna 25 mei is, maken we voor de verandering een uitstapje naar een longread over waarom privacy nou écht belangrijk is. Sinds het nieuws dat Facebook & Cambridge Analytica persoonlijk identificeerbare informatie hadden verzameld van zo’n 87 miljoen Facebook-gebruikers (of meer) is de discussie rondom privacy weer stevig opgebloeid. En met 25 mei voor de deur, des te meer.

De gegevens van Facebookgebruikers zouden zijn gebruikt om de mening van kiezers te beïnvloeden. En het zouden politici zijn die de bedrijven hadden ingehuurd. Te midden van de publieke verontwaardiging en gevallen aandelenkoersen, had Facebook besloten zich toch maar te verontschuldigden.

Voor een heel aantal burgers zijn de inbreuken op onze privacy inmiddels business as usual. Maar vanwaar de opwinding? Uiteindelijk hebben we toch niets te verbergen? We kiezen er toch ook zelf voor om onze persoonsgegevens met deze bedrijven te delen?

Waarom Privacy niet belangrijk zou zijn.

Er gaat een heel aantal argumenten rond waarom privacy niet als waardevol beschouwd zou kunnen worden. Zo zou een beschermd privébelang even goed uitgelegd en beschermd kunnen worden door andere belangen of rechten, met name het recht op eigendom en lichamelijke integriteit. Privacybelangen zouden niet onderscheidend zijn, omdat de persoonlijke belangen die ze beschermen economisch niet efficiënt zijn. En privacybelangen zouden niet gebaseerd zijn op een ‘adequate juridische doctrine’.

Het meest gebruikte argument is dat privacy schadelijk is voor vrouwen en anderen, omdat het wordt gebruikt als een schild om ze te domineren en te beheersen, ze het zwijgen op te leggen en misbruik te verbergen. Hieruit komt het welbekende argument ‘ik heb niets te verbergen’ naar voren. De vraag is echter of ‘ik heb niets te verbergen’ wel een echte privacykwestie is? Wordt hier bijvoorbeeld niet alleen maar een vraag over een bepaalde soort vrijheid gesteld? Privacy gaat namelijk over hele andere dingen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Zutphen beschermt privacy van inwoners onvoldoende: We erkennen dat ruiterlijk
Verder lezen
Verouderde stoplichten in Nederland blijken relatief makkelijk te hacken
Verder lezen
Hackers stuurden phishingmails vanuit denhaag.nl
Verder lezen
Gemeenten lopen voor op Rijk met aantal registraties in Algoritmeregister
Verder lezen
Privacy First vraagt minister om aanpassing klantidentificatie banken
Verder lezen
Oekraine bant Telegram bij overheidsdiensten, leger en kritieke infrastructuur
Verder lezen
Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen