Skip to main content

Kennisdeling Gemeenten

Als gemeente hoef je tegenwoordig niet meer alles helemaal zelf te bedenken. Je kan bouwen op de kennis die al door andere gemeenten is opgedaan. De IBD heeft een bericht gepubliceerd over het belang van kennisdeling voor gemeenten.

Oktober is niet alleen de maand van het stoppen met roken (Stoptober), maar is ook de European Cyber Security Month. Dat dát hard nodig is, blijkt onder meer uit de jongste cijfers die het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vrijgegeven. Op verzoek van het ministerie is onderzoek gedaan naar hoe burgers zich bewapenen tegen cybercriminaliteit. Daaruit komt naar voren dat 44 procent van alle Nederlanders zich zorgen maakt over cybercriminaliteit, met name identiteitsfraude. Toch doet, ondanks meerdere campagnes vanuit de overheid, de helft van die groep niets of vrijwel niets om zich te beschermen tegen digitale aanvallen.

Een van de campagnes die vanuit de overheid wordt gestimuleerd is Alert Online, mede gefinancierd door de Europese Unie. Dit jaar staat de campagne van Alert Online in het teken van kennisdeling, bijvoorbeeld tussen gemeenten. Terence van Gestel is vanuit de werkorganisatie Mijn Gemeente Dichtbij CISO (Chief Information Security Officer) voor de Brabantse gemeenten Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel en hij vindt kennisdeling, het gezamenlijk overleggen en samen optrekken, cruciaal om informatiebeveiliging binnen de eigen organisatie op een juiste wijze te blijven borgen. “Alleen ben je te klein en dus kwetsbaar om alle ontwikkelingen en bedreigingen zelf te volgen. Door middel van kennisdeling hoef je als gemeente niet zelf het wiel uit te vinden en een ander voordeel is dat je bij eigen ontwikkelingen kunt overleggen en sparren met lotgenoten. De aandacht van Alert Online met betrekking tot het thema kennisdeling vind ik hard nodig om alle neuzen binnen gemeenten dezelfde kant op te krijgen en ook managers en bestuurders te voeden met dezelfde informatie.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen