Ransomware is malafide software (malware) speciaal ontworpen om je bestanden en computer te gijzelen met als doel om losgeld bij je los te peuteren. Vanwege de winstgevendheid is het erg lucratief voor internetcriminelen. In deze OUCH! nieuwsbrief lees je meer over deze software en wat je kan doen om jezelf te beschermen.
Ransomware is a type of malicious software (malware) that is designed to hold your files or computer hostage, demanding payment for you to regain access. Ransomware has become very common because it is so profitable for criminals.
Like most malware, ransomware starts by infecting your computer, most often when you open an infected attachment or click on a malicious link in a phishing email. Once ransomware infects your computer, it encrypts files on your hard drive – possibly even your entire hard drive – or anything else connected to your computer, so you can no longer access your files.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.