AP onderzoek naar schending AVG door gemeente Enschede

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat onderzoeken of de gemeente Enschede de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) structureel overtreedt. Aanleiding voor het onderzoek zijn de klachten van drie inwoners hierover, die Stichting Sociaal Hart Enschede (SHE) ruim een jaar geleden onder de aandacht bracht bij de privacy-waakhond.

De Enschedese Manon is één van die inwoners die een klacht indiende. Zij trok vorig jaar februari aan de bel, nadat de gemeente voor de zoveelste keer had geweigerd haar een uitkering te verstrekken. Omdat Manon vanwege gezondheidsproblemen vrijstelling van de sollicitatieplicht vroeg, wilden ambtenaren inzage in haar medisch dossier. Dat weigerde ze. Omdat ze er zelf niet uitkwam met de gemeente, riep ze de hulp in van Stichting Sociaal Hart Enschede.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?
Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.

Meer recente berichten

Aandacht voor algoritmes; een digitaal event
Verder lezen
Cybersecurity is lastige puzzel: heeft u alle stukjes?
Verder lezen
Lancering Cybersecurity Wegwijzer
Verder lezen
Datalek Loon op Zand: leden stembureau krijgen persoonlijke gegevens van anderen in de bus
Verder lezen
3 gedragingen die organisaties blootstellen aan cyberdreigingen
Verder lezen
Veilig inloggen op Digi-D met eNIK
Verder lezen
Efficiënter en effectiever met intelligente automatisering
Verder lezen
Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties van start
Verder lezen
Staatssecretaris Keijzer: Het DTC ligt op koers
Verder lezen
UWV krijgt Autoriteit Persoonsgegevens achter zich aan: Privacy moet beter beschermd
Verder lezen