Cybersecurity is lastige puzzel: heeft u alle stukjes?

Een effectieve beveiliging bestaat uit een set aan technische en organisatorische maatregelen die elkaar versterken. Vaak weten organisaties echter niet goed waar ze moeten beginnen. Hoe lost u deze puzzel op?

De uitbraak van Covid-19-pandemie is voor cybercriminelen gunstig. Zij spelen handig in op de actuele ontwikkelingen rondom het virus en de forse groei van het aantal thuiswerkers. Denk aan phishingmails uit naam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en phishingcampagnes die specifiek gericht zijn op thuiswerkers. Van spam en phishing tot impersonatieaanvallen en malware: het aantal aanvalspogingen steeg tussen januari en maart met maar liefst een derde.

Het belang van een solide verdediging is groter dan ooit. Tegelijkertijd was het afdekken van alle cyberrisico’s nog nooit zo complex. Zo heeft de versnelde transitie naar thuiswerken – een goede ontwikkeling als u het mij vraagt – het aanvalsoppervlak vergroot. De huidige situatie vraagt om een gelaagde securitystrategie die klanten, werknemers en bedrijfsgegevens beschermt. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Daar worstelen organisaties mee.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.
Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?

Meer recente berichten

Digitaal vertrouwen in bedrijven is fragiel bij Nederlandse consumenten
Verder lezen
Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning
Verder lezen
Onderzoeksrapport over nationale digitale autonomie
Verder lezen
Blockchain: is het cybersecurity-risico de beloning waard?
Verder lezen
Datalek: adresgegevens ambtenaren gedeeld met schoonmaakbedrijf
Verder lezen
Meer mogelijkheden om informatie te delen voor NCSC
Verder lezen
Documenten 25 kinderen openbaar door datalek in onderwijsplatform
Verder lezen
Handreiking gepubliceerd over vernietiging van digitale overheidsinformatie
Verder lezen
BIO en Thema-uitwerkingen Communicatievoorzieningen
Verder lezen
Gevoelige data veilig analyseren
Verder lezen