Informatie over lekken in computernetwerken wordt niet goed gedeeld

Zelfs als de nationale internetbeveiliger NCSC weet dat er een zwakke plek in een netwerk zit, zal hij die informatie niet zomaar aan alle betrokkenen doorgeven. De organisatie is gebonden aan afspraken die dat onmogelijk maken. Dat moet anders, vinden de critici.

De ergernis over de gebrekkige manier van informatiedeling door het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) groeit. Verscheidene experts vinden dat het NCSC, dat is ondergebracht bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, niet goed functioneert. Informatie over digitale kwetsbaarheden wordt door het NCSC alleen gedeeld met een select gezelschap dat tot de ‘vitale infrastructuur’ hoort. De rest, zoals  gemeenten, maar ook bijvoorbeeld het hightech miljardenbedrijf  ASML, valt daarbuiten. 

De discussie over het NCSC is actueel na de digitale gijzeling van de gemeente Hof van Twente. Sinds begin december liggen de computersystemen daar plat; een criminele groepering heeft het netwerk overgenomen, data vernietigd en back-upsystemen versleuteld. De criminelen vragen 50 bitcoin, oftewel zo’n 750.000 euro, om de systemen weer vrij te geven.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?
Privacy: prioriteit of moetje?
Deze week bestond de AVG-privacywet drie jaar. De afgelopen jaren hebben gemeenten hard gewerkt om deze privacywet te implementeren. De grootste frustratie van CISO’s, Privacy Officers en FG’s hierbij, is om de aandacht van bestuurders voor dit onderwerp te krijgen én houden. Want hoe doe je dat?
Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.

Meer recente berichten

Belangen afwegen in de AVG
Verder lezen
Weerbare Digitale Overheid
Verder lezen
Kosten en kansen van ICT in de publieke sector
Verder lezen
Datalekken kosten financieel dienstverleners steeds meer geld
Verder lezen
Hoe ziet de toekomst eruit voor enterprise-encryptie?
Verder lezen
Europees modelcontract data-privacy krijgt update
Verder lezen
Minder privacyklachten en datalekken in 2020
Verder lezen
Nieuwe rol Agentschap Telecom in digitale veiligheid
Verder lezen
Beveiligen kritieke infra moet op identiteitsniveau
Verder lezen
Handreiking voor archiveren van algoritmes gepubliceerd
Verder lezen