Skip to main content

Europese Raad concretiseert e-privacyplannen: welke nieuwe regels mag je verwachten?

De Europese Raad is heeft na vier jaar onderhandelen een akkoord over de basisbeginselen van een nieuwe Europese privacywetgeving. Strikte bescherming van gegevens staat centraal en ook metadata krijgt aandacht.

Sinds 2017 probeert de Europese Raad een aanzet uit te werken voor een nieuwe e-privacywet. Die moet de intussen verouderde richtlijn van 2002 opvolgen en de GDPR aanvullen. De raad, bestaande uit de lidstaten van de EU, heeft nu onder het voorzitterschap van Portugal een overeenstemming bereikt. De basisprincipes voor de nieuwe regels zijn ondanks hevig lobbywerk van techbedrijven best strikt en hebben als doel de privacy gekoppeld aan data zo goed mogelijk te beschermen.

Eerst en vooral valt het op dat de raad aanstuurt op een verordening. Dat is in essentie een Europese wet die ongewijzigd over alle lidstaten heen geldt. Een verordening staat zo in contrast met een richtlijn, die Europese landen zelf nog moeten omzetten in nationale wetten. De verordening zal bepalen wanneer dienstverleners elektronische communicatiegegevens mogen verwerken en wanneer ze toegang krijgen tot gegevens op apparatuur van eindgebruikers. Nu de basisprincipes zijn vastgelegd, begint de onderhandeling met het Europese Parlement voor een finale tekst.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen
Antivirusbedrijf Avast gedagvaardigd wegens verkoop gebruikersdata van Nederlanders
Verder lezen