AVG – Inbreuk op persoonsgegevens

Uit de statistieken van de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt dat er in 2019 bijna 27.000 datalekken zijn gemeld. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Daarnaast blijkt uit de cijfers dat Nederland op nummer drie staat van landen waar de meeste datalekken worden gemeld, net achter Duitsland en Verenigd Koninkrijk. In dit blog zal besproken worden wat een datalek is, wat het protocol is ingeval een datalek zich voordoet, wanneer een melding gemaakt moet worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en wanneer een melding gemaakt moet worden aan de betrokkenen.

Wat is een datalek?

Een datalek (ook wel inbreuk in verband met persoonsgegevens), wordt in de AVG gedefinieerd als een inbreuk op de beveiliging die per ongeluk of op onrechtmatige wijze leidt tot vernietiging, het verlies, de wijziging of de ongeoorloofde verstrekking van of de ongeoorloofde toegang tot doorgezonden, opgeslagen of anderszins verwerkte gegevens. Met andere woorden houdt dit in dat indien persoonsgegevens per ongeluk of niet wettelijk vernietigd, gewijzigd of verstrekt worden aan een ander, dit als een inbreuk in verband met persoonsgegevens gecategoriseerd kan worden. Hoewel organisaties veel kunnen doen om datalekken te voorkomen, moeten de organisaties alsnog voorbereid zijn voor het geval dat een inbreuk op persoonsgegevens plaats vindt.

Protocol bij een datalek

Om een grip op de inbreuk te hebben, wordt geadviseerd om ten alle tijden een protocol voorbereid te hebben ingeval een inbreuk plaats vindt. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een stappenplan gemaakt die de belangrijkste handelingen doorneemt voor organisaties ter voorbereiding op een inbreuk. De eerste stap is om overzicht op het datalek te creëren. Hierbij staan vragen centraal zoals: wat is de omvang van het datalek, gaat het om gelekte persoonsgegevens? Zo ja, wie heeft er mogelijk onbevoegd toegang tot de data? Stap twee stelt dat de organisatie aan de hand van het overzicht, moet bepalen of er maatregelen genomen kunnen worden om de schade te beperken. Bij stap drie is het van belang om de ernst van het datalek te categoriseren en bepalen of het datalek gemeld moet worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast moet er in stap vier beoordeeld worden of het datalek ernstig genoeg is om dit aan de betrokkenen te melden. Tot slot wordt in stap vijf aangegeven dat het datalek geregistreerd moet worden in het verplichte datalekregister.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Uden lekt persoonlijke info in zaak grote grazers Maashorst: zo slecht doorgekrast dat het toch te lezen is
Verder lezen
Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen
AP adviseert Eerste Kamer: neem WGS niet aan
Verder lezen