Boete voor ziekenhuis vanwege overtreden AVG

De rechtbank Den Haag heeft op 31 maart 2021 uitspraak gedaan in een zaak over een boete die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft opgelegd aan een Haags ziekenhuis. Het ziekenhuis kreeg de boete vanwege het overtreden van de AVG, persoonsgegevens van patiënten werden namelijk niet voldoende beschermd. De AP had een boete opgelegd van 460.0000 euro maar die heeft de rechtbank teruggebracht naar 350.000 euro.

Achtergrond

Op 4 april 2018 heeft het ziekenhuis een melding gedaan van een datalek aan de AP. Het datalek had betrekking op onrechtmatige inzage in een patiëntendossier van een bekende Nederlander. De AP heeft vervolgens onderzoek gedaan en dat heeft geleid tot een boete en een last onder dwangsom. Volgens de AP had het ziekenhuis de zogenoemde tweefactor authenticatie moeten invoeren en heeft het de logging van de toegang tot de patiëntendossiers niet regelmatig gecontroleerd.

Beslissing

Volgens de rechtbank mocht de AP een boete en een last onder dwangsom opleggen. De rechtbank vindt het bedrag echter in dit geval te hoog en ziet aanleiding de boete te matigen tot € 350.000,-. De rechtbank vindt het namelijk van belang dat het ziekenhuis wel een aantal maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat persoonsgegevens in het digitale patiëntendossier worden ingezien door onbevoegde medewerkers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.
Security by Design concreet gemaakt
Met de komst van de AVG in 2018, is er ook veel aandacht voor de begrippen ‘Privacy by Design’ en ‘Security by Design’. Maar wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld en waarom is het zo belangrijk? In deze blog wil ik graag specifiek ingaan op Security by Design.
Mobile Device Management: MDM, MAM en Windows 10
Vanuit de BIO is het helder dat je een vorm van beheer dient te voeren op apparaten, waaronder mobiele apparaten als telefoons, tablets en laptops. Welke mogelijkheden heb je daar eigenlijk tot je beschikking voor iOS, Android en Windows 10?

Meer recente berichten

Boete van 525.000 euro voor Locatefamily.com
Verder lezen
Google Analytics krijgt privacy-update, minder cookies nodig
Verder lezen
Masterclasses informatiebeveiliging
Verder lezen
Nieuw kabinet: kom met een visie voor een toekomstbestendige digitale infrastructuur
Verder lezen
CBS: Relatief veel datalekken in gezondheidszorg
Verder lezen
Slagkracht AIVD en MIVD – De wet dwingt, de tijd dringt, de praktijk wringt
Verder lezen
Stappenplan moet datalek na verlopen domeinnaam voorkomen
Verder lezen
Naar een gemeente met alleen nog veilige wachtwoorden (webinar)
Verder lezen
De digitale gemeente: Sleutel ligt in verbinding beleid en uitvoering
Verder lezen
Praktische problemen bij het afknippen van hashes
Verder lezen