Fujifilm weer volledig operationeel na ransomware-aanval

Fujifilm draait weer op volle toeren. Op maandag 14 juni heeft het Japanse technologiebedrijf alle IT-systemen weer opgestart. Uit onderzoek is niet gebleken dat de aanvallers data hebben gestolen, vernietigd, gewijzigd of openbaar gemaakt. Het bedrijf zegt de situatie nauwlettend in de gaten te zullen houden en maatregelen te nemen om de informatiebeveiliging op te schroeven.

Fujifilm slachtoffer van ransomware-aanval

Op dinsdag 1 juni ontdekten medewerkers van Fujifilm dat iemand zich ongeoorloofd toegang had verschaft tot de computersystemen van het bedrijf. Deze persoon installeerde ransomware of gijzelsoftware op het bedrijfsnetwerk. Op deze manier proberen hackers vaak bedrijfsgevoelige en andere vertrouwelijke informatie te stelen, zoals financiële rapporten, communicatieberichten, intellectueel eigendommen en persoonsgegevens van klanten of (oud-)medewerkers.

De aanvallers maken deze bestanden ontoegankelijk voor werknemers door ze te versleutelen. Als het slachtoffer losgeld betaalt, worden de bestanden van het slot gehaald. Zo niet, dan blijven ze achter slot en grendel en dreigen de daders de informatie openbaar te maken op het dark web.

Uit voorzorg besloot Fujifilm om zijn netwerk en servers in alle regio’s wereldwijd offline te halen. Het techbedrijf stelde daarop een onderzoek in. Daaruit bleek dat enkel ‘een specifiek netwerk in Japan’ getroffen was door de ransomware-aanval.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen