Arnhemse afvalpas hoeft niet de prullenbak in, privacystrijder verliest zaak

ARNHEM –¬†Privacystrijder Michiel Jonker heeft woensdag het hoger beroep bij de Raad van State verloren in zijn poging de Arnhemse afvalpas definitief in de ban te doen. De verwerking van persoonsgegevens bij het openen van een afvalcontainer met de pas is van kleine omvang en blijft beperkt tot het noodzakelijke, oordeelt de Raad.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat de inbreuk op de privacy in verhouding staat tot het doel van de gemeente, en daar gaat de Raad van State in mee. De gemeente wilde met de passen hoofdzakelijk voorkomen dat inwoners uit andere gemeenten en bedrijven onrechtmatig van de ondergrondse containers gebruik maken. ‘Afvaltoerisme’ moet zo voorkomen worden.

‘Vijand van de rechtstaat’

Maar cijfers die aantonen dat de afvalpas leidt tot minder afvaltoerisme zijn zowel aan hem als de AP niet aangeleverd, vertelt Jonker. “De gemeente moet op zijn blauwe ogen worden geloofd. Eigenlijk mag een overheid dan alles.”

Beginselen van gegevensminimalisatie worden volgens hem terzijde geschoven. Ook zou volgens Jonker artikel 10 van de Grondwet omzeild worden door de AVG als formele Nederlandse wet te beschouwen, in plaats van de Wet milieubeheer, in de eis dat inbreuk op privacy gebaseerd moet zijn op de wet. “Met dat soort trucs verklaar je jezelf tot vijand van de rechtsstaat”, bijt hij de Raad van State toe. “Op die manier zeg je het sociaal contract met het volk op.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen