TikTok voor de rechter gesleept om schending privacy, massaclaim van 2 miljard

De Consumentenbond sleept samen met stichting Take Back Your Privacy (TBYP) de socialemedia-app TikTok voor de rechter. Eind juni maakten de twee organisaties bekend dat ze het Chinese bedrijf een claim hebben gestuurd van 1,5 miljard euro, omdat het bedrijf volgens hen de privacy van minderjarigen schendt. Volgens de Consumentenbond liepen gesprekken met het bedrijf „op niets uit”, en zet het daarom de stap naar de rechter.

De Consumentenbond wil onder meer dat de populaire app stopt met het „zonder toestemming excessief verzamelen” van gegevens van minderjarigen, een praktijk waar ook NRC begin vorig jaar over schreef. „Ze overtreden de Europese privacyregels, de AVG en de Cookiewet”, aldus woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond.

Vernietigen data

Ook wil de Consumentenbond dat alle sinds mei 2018 onrechtmatig verkregen gegevens van Nederlandse minderjarige TikTok-gebruikers worden vernietigd. Namens die 1,5 miljoen gebruikers eist de bond een schadevergoeding van 2 miljard euro, vanwege „het verkrijgen, verhandelen en misbruiken van de gegevens”.

Die twee miljard euro zou over alle minderjarige TikTok-gebruikers verdeeld moeten worden. Per persoon zou het bedrag uitkomen tussen de duizend en vijftienduizend euro, afhankelijk van de leeftijd. Ook eist de organisatie dat TikTok de winst die „over de rug van Nederlandse kinderen” is gemaakt aan hen betaalt, als schadevergoeding. ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, maakte vorig jaar een brutowinst van 19 miljard dollar.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen