Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS

Door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen in de afgelopen jaren is informatiebeveiliging voor overheden en bedrijven nóg belangrijker geworden. Denk bijvoorbeeld aan dreigingen zoals computerhacks of een aanval met ransomware. De enorme hoeveelheid gegevens waarover het CBS beschikt vereist daarom informatiebeveiliging op het hoogste niveau. Lars Senden, adviseur ICT security, vertelt wat hij in de dagelijkse praktijk tegenkomt.

Strenge eisen

Het CBS hanteert sinds jaar en dag zeer strenge eisen op het gebied van informatiebeveiliging. Daarnaast beïnvloeden allerlei ontwikkelingen in de maatschappij het denken bij het CBS over informatiebeveiliging. De statistiekmakers zijn continu op zoek naar hoe het nóg beter kan. Dat is essentieel voor hun werk. Lars Senden werkt sinds 2 jaar bij het Security Service Center-team van het CBS. Hij heeft een dijk aan ervaring op IT-gebied en bekleedde diverse functies bij DSM, KPN en APG. ‘Het Security Service Center van het CBS is een organisatieonderdeel dat zoveel mogelijk faciliteert op het gebied van informatiebeveiliging. Informatiebeveiliging is een hot topic. Het is onze taak het CBS en zijn medewerkers hierbij op allerlei manieren te ondersteunen.’

Digitale werkplek

Volgens Senden voert het Security Service Center maandelijks scans uit om kwetsbaarheden op beveiligingsgebied op te sporen. Ook worden op regelmatige basis onderzoeken gedaan om te kijken of bijvoorbeeld de website, applicaties en infrastructurele diensten nog aan alle IT-eisen voldoen. ‘Naast deze operationele werkzaamheden heeft het Security Service Center vooral een adviserende rol waar het bestaande en nieuwe IT-diensten betreft die binnen het CBS worden aangeboden. Zo onderzoeken we frequent de beveiliging van de digitale werkplek van onze 2000 medewerkers. Dat is nóg belangrijker geworden sinds we vanaf medio maart 2020 door de coronapandemie massaal zijn gaan thuiswerken.’

Belang van informatiebeveiliging

Senden en zijn collega’s zijn ook betrokken op het moment dat het CBS externe audits laat uitvoeren inzake informatiebeveiliging. Dat gebeurt regelmatig en heeft als doel de statistiekmakers scherp te houden en – indien nodig – verbeteringen door te voeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Multi party disclosure, hoe zit het precies?
Verder lezen
Uden lekt persoonlijke info in zaak grote grazers Maashorst: zo slecht doorgekrast dat het toch te lezen is
Verder lezen
Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen