Skip to main content

Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS

Door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen in de afgelopen jaren is informatiebeveiliging voor overheden en bedrijven nóg belangrijker geworden. Denk bijvoorbeeld aan dreigingen zoals computerhacks of een aanval met ransomware. De enorme hoeveelheid gegevens waarover het CBS beschikt vereist daarom informatiebeveiliging op het hoogste niveau. Lars Senden, adviseur ICT security, vertelt wat hij in de dagelijkse praktijk tegenkomt.

Strenge eisen

Het CBS hanteert sinds jaar en dag zeer strenge eisen op het gebied van informatiebeveiliging. Daarnaast beïnvloeden allerlei ontwikkelingen in de maatschappij het denken bij het CBS over informatiebeveiliging. De statistiekmakers zijn continu op zoek naar hoe het nóg beter kan. Dat is essentieel voor hun werk. Lars Senden werkt sinds 2 jaar bij het Security Service Center-team van het CBS. Hij heeft een dijk aan ervaring op IT-gebied en bekleedde diverse functies bij DSM, KPN en APG. ‘Het Security Service Center van het CBS is een organisatieonderdeel dat zoveel mogelijk faciliteert op het gebied van informatiebeveiliging. Informatiebeveiliging is een hot topic. Het is onze taak het CBS en zijn medewerkers hierbij op allerlei manieren te ondersteunen.’

Digitale werkplek

Volgens Senden voert het Security Service Center maandelijks scans uit om kwetsbaarheden op beveiligingsgebied op te sporen. Ook worden op regelmatige basis onderzoeken gedaan om te kijken of bijvoorbeeld de website, applicaties en infrastructurele diensten nog aan alle IT-eisen voldoen. ‘Naast deze operationele werkzaamheden heeft het Security Service Center vooral een adviserende rol waar het bestaande en nieuwe IT-diensten betreft die binnen het CBS worden aangeboden. Zo onderzoeken we frequent de beveiliging van de digitale werkplek van onze 2000 medewerkers. Dat is nóg belangrijker geworden sinds we vanaf medio maart 2020 door de coronapandemie massaal zijn gaan thuiswerken.’

Belang van informatiebeveiliging

Senden en zijn collega’s zijn ook betrokken op het moment dat het CBS externe audits laat uitvoeren inzake informatiebeveiliging. Dat gebeurt regelmatig en heeft als doel de statistiekmakers scherp te houden en – indien nodig – verbeteringen door te voeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen