Niet beveiligd tegen cyberinbraken? Dan riskeer je een megaboete

Europa moet de komende maanden een flinke inhaalslag maken met zijn beveiliging tegen cybercriminaliteit. Banken, ziekenhuizen, nutsbedrijven en ook gewone bedrijven van een bepaalde omvang moeten zich straks in heel Europa verplicht beveiligen tegen cyberinbraken. Zo niet, dan riskeren ze een boete van 2 procent van hun jaaromzet.

Brussel hoopt op die manier de hand over hand toenemende cybercriminaliteit de pas af te snijden, schrijft AD. En dat is hoog nodig, zegt VVD-Europarlementarier en cyberspecialist Bart Groothuis, want het loopt politie en veiligheidsdiensten compleet over de schoenen. In Nederland is de cybercriminaliteit in 2019 verdubbeld, het gebruik van gijzelsoftware is vorig jaar wereldwijd verdrievoudigd en voor dit jaar is een nieuwe piek in de maak.

MediaMarkt als jongste slachtoffer

Hackers draaien overuren om te speuren naar digitaal openstaande kelderraampjes, IT-systemen over te nemen en een flink bedrag aan losgeld te vragen om hun geknoei weer ongedaan te maken. Het jongste slachtoffer: MediaMarkt, dat vlak voor de Sinterklaas- en Kerstdagen de keus moet maken tussen een gebrekkige dienstverlening of een vermeend losgeld van 43 miljoen.

Europese wetgeving moet daartegen nu een dam opwerpen. Vitale bedrijven en instellingen zoals banken, ziekenhuizen, zorginstellingen, nutsbedrijven maar ook alle andere bedrijven met een jaaromzet van 10 miljoen en 50 werknemers zijn straks verplicht om hun IT-systemen na te lopen op kwetsbaarheden, risicoanalyses uit te voeren, hun beveiliging te verbeteren en liefst dagelijks back-ups te maken. Ook worden ze verplicht incidenten te melden. Groothuis: Het gaat er niet langer om of een bedrijf vitaal is voor de samenleving, maar of het vitaal is voor het businessmodel van de bendes die ransomware (gijzelsoftware) installeren. Als je weet dat hun gemiddelde opbrengst 140.000 euro is, dan mag de grens voor verplichte beveiliging niet te hoog liggen.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen