Skip to main content

Actieplannen nodig tegen ondermijning en cybercriminaliteit

Er moeten meerjarige actieplannen komen voor de aanpak van ondermijning en cybercriminaliteit. Dat zeggen VNO NCW en MKB Nederland met het oog op de behandeling van de begroting van Justitie en Veiligheid deze week in de Tweede Kamer. Ook moet er een schuldeisersregeling komen gericht op corona.

Pakkans omhoog

Een deltaplan ondermijning moet leiden tot betere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, onder meer door betere informatie-uitwisseling over criminele praktijken. Daarnaast moet de pakkans omhoog. Het deltaplan met bijbehorende financien zou meerdere kabinetsperioden moeten beslaan, aldus de ondernemingsorganisaties.

Informeren over hacks

Ook cybersecurity vraagt om een centrale en meerjarige aanpak. Bedrijven moeten veel sneller geinformeerd worden over kwetsbare of gehackte ict-systemen. Juridische hobbels die dit in de weg staan moeten met spoed worden opgelost. Investeringen in de kennis en capaciteit bij politie en justitie zijn nodig.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen