Databeveiliging en privacy in de wereld van hybride werken

Afgelopen week vond op 28 januari de 16e editie van Data Protection Day plaats. Sinds deze dag in 2007 in het leven werd geroepen, is het technologische landschap door de komst van cloud volledig veranderd. Wie kon toen voorspellen dat software de wereld zou regeren?

Het bedrijfsleven is van on-premises netwerken en masse overgegaan naar cloud-omgevingen met een wildgroei aan endpoints als gevolg. Het bedrijfsnetwerk zonder grenzen is daarmee gemeengoed geworden.

Hybride en multi-cloudomgevingen vereisen andere securitymaatregelen dan on-premises netwerken. De beveiliging verplaatst zich van fysieke grenzen naar een data-gedreven model dat op afstand werknemers. Want niet het kantoor, maar werknemers vormen de grenzen van de organisatie. Het is daarbij belangrijk hun privacy te borgen, om het vertrouwen in de organisatie hoog te houden. Daarom is regelgeving zoals de AVG opgezet – om organisaties verantwoordelijk te stellen voor privacybescherming en databeveiliging.

De bittere strijd om data

Het is inmiddels helder dat data en privacy in het bedrijfsleven wordt bedreigd. Datalekken en -diefstal zijn mede door de ransomwaregolf aan de orde van de dag, en het zou voor ieder securityteam dus meer dan ooit een prioriteit moeten zijn om gegevens binnen de organisatie veilig te houden. Zij kunnen daar de basis voor leggen door zichzelf een aantal cruciale vragen te stellen:

  • Wat is mijn belangrijkste data en wordt deze goed genoeg beschermd en gecontroleerd?
  • Zijn er meerdere verdedigingslinies die mijn gegevens beschermen (diepteverdediging)?
  • Hoe dicht zitten de beveiligingscontroles op de gegevens?
  • Hoe goed is toegang beschermd buiten de muren van de organisatie?
  • Worden de beperkte middelen aan de juiste dingen besteed (risicomanagement)
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen