4 cyber security strategieen voor mobile devices en hybride werkplekken

Elke maand worden 6 miljoen mobiele apparaten wereldwijd geinfecteerd met malware, blijkt uit het Nokia Threat Intelligence Report. Smartphones en tablets zijn een integraal onderdeel van zakelijk succes geworden. De apparaten faciliteren samenwerking, communicatie en toegang tot bedrijfsgegevens. Doordat beveiligingsprotocollen de veranderingen die deze digitalisering met zich meebrengt nauwelijks kunnen bijhouden zijn er echter verhoogde veiligheidsrisico s. Volgens HMD Global, home of Nokia phones en tablets, zijn er een aantal strategische trends die mobiliteit en cyberbeveiliging voor hybride werkplekken combineren.

Reele dreiging

Criminelen maken geen onderscheid tussen kleine en grote bedrijven. Maar liefst 97 procent van de bedrijven heeft de afgelopen jaren te maken gehad met bedreigingen op mobiele apparaten, smartphones, tablets of pc s, blijkt uit het Check Point Software 2021 Report. Door dezelfde toestellen zowel prive als professioneel te gebruiken (een praktijk die volgens een studie van Gartner door 55 procent van de werknemers wereldwijd wordt erkend), stellen werknemers hun bedrijf nog meer bloot. Aanvallers gebruiken verschillende middelen: phishing-e-mails, smishing (phishing via sms), toestellen aantasten via thuis- of openbare wifi, die over het algemeen minder goed beveiligd is, mobiele malware via nepapplicaties op niet-erkende webshops, of het uitbuiten van kwetsbaarheden in webbrowsers. Hoewel bekend is dat menselijke fouten de oorzaak zijn van 95 procent van de succesvolle aanvallen, weet slechts 31 procent van de werknemers dat het een veiligheidsrisico is als vrienden en familie hun toestel professioneel gebruiken. Daarnaast veroorzaakt shadow-IT, oftewel toepassingen die niet zijn geautoriseerd door het IT-management, zwakke toegangspunten.

De juiste mobiele beveiligingsstrategie

Voorzorgsmaatregelen met betrekking tot mobiele toestellen en cyberbeveiliging voor hybride werkplekken omvatten verschillende elementen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen