Skip to main content

Metaverse: een nieuw gevaar voor cybersecurity?

In 2021 liet Facebook Inc. weten dat het zijn wereldwijd erkende naam ging veranderen in de nieuwe naam Meta en maakte tegelijkertijd zijn nieuwste platform voor virtual reality bekend: de Metaverse. Metaverse is een speelveld voor virtual reality waar gebruikers virtuele avatars van zichzelf kunnen maken en op anderen kunnen reageren, en dat alles vanuit hun eigen huis. Het platform volgt de oogbewegingen, pupilverwijding, lichaamsbewegingen en andere aspecten om een avatar te creeren die zich organisch voortbeweegt en gedraagt, en tegelijkertijd informatie over de gebruiker verzamelt, of die gebruiker dat nu leuk vindt of niet.

Andere bedrijven hebben al eerder (zonder succes) geprobeerd dergelijke virtuele platforms op te zetten, maar de weg naar succes ligt vol met struikelblokken waarvoor de meeste ontwikkelaars maar geen oplossing lijken te kunnen vinden. Het gaat om struikelblokken zoals het creeren van een gebruikersvriendelijke interface die de meer onregelmatige speler niet frustreert, het maken van een product dat speciaal genoeg is om het te onderscheiden van andere platforms en het genereren van genoeg verwerkingscapaciteit om een uitgebreid gebruikersbestand en een zware workload te ondersteunen. Meta kon die struikelblokken makkelijk omzeilen dankzij de enorme hoeveelheid resources waarover het bedrijf beschikt, maar er is een gigantische hindernis waarvan Meta nog niet goed weet hoe het die moet aanpakken: de beveiliging.

Beschadigde reputatie Facebook

Meta is van plan USD 50 miljoen te besteden aan onderzoek van buitenaf, met de focus op het verbeteren van de beveiliging en privacy om te proberen de verschillende onzekerheden binnen het platform aan te pakken met partners zoals de Nationale Universiteit van Singapore met behulp van resources om het datagebruik te onderzoeken.https://5efb362cf0ba21dcc70509005b0c2db3.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen