Mogen we weer Amerikaanse SaaS diensten als Mailchimp gaan gebruiken?

De Amerikaanse president Joe Biden en Ursula von der Leyen, Voorzitter van de Europese Commissie, kondigden recent aan dat de nieuwe Trans Atlantic Data Privacy Framework is overeengekomen. Het is ter vervanging van Privacy Shield dat door het Hof van Justitie EU als onrechtmatig werd bestempeld. Hoe dit relevant is voor ondernemers legt jurist Charlotte Meindersma uit in deze blog.

Charlotte Meindersma

Ondernemer/jurist

Charlotte Meindersma is ondernemer en jurist. Ze maakt het recht graag praktisch op het gebied van marketing, privacy en contracten. Wekelijks maakt ze een video en schrijft ze artikelen voor haar eigen website. Daarnaast is ze spreker en auteur van vijf boeken, waaronder het net verschenen Echt ondernemen – bemoei je met je eigen zaak.

Door de overeenkomst is het binnenkort weer toegestaan om persoonsgegevens met Amerikaanse bedrijven te delen. Niet dat we ons er veel van aan hebben getrokken dat we geen persoonsgegevens meer mochten delen met Amerikaanse bedrijven. De handhavers, zoals in Nederland de Autoriteit Persoonsgegevens, zijn ook te klein om deze regels te handhaven en hebben het te druk met onderzoeken naar giganten Google en Facebook, het beboeten van datalekken en het afhandelen van klachten.

Binnenkort is het mogelijk weer toegestaan om toch persoonsgegevens met Amerikaanse bedrijven te delen, wanneer deze bedrijven de zelfcertificering doorstaan. De tekst is nog nog niet definitief, maar zal niet lang meer op zich laten wachten. Wat betekent het nieuwe Framework voor ondernemers?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in
De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.

Meer recente berichten

Begroting 23: Gegevensuitwisseling in de zorg speerpunt voor VWS
Verder lezen
Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen
GroenLinks kritisch op cameratoezicht parkeergarage Dronten
Verder lezen
Politie gebruikt niet goedgekeurde commerciele hacksoftware
Verder lezen
IT professionals voorstander van verplichte basisbeveiliging
Verder lezen
Privacyfunctionarissen pessimistischer over gedragsverandering
Verder lezen
Hoogleraar: Herbezinning openbare registers noodzakelijk
Verder lezen
Verhaal achter cyberaanval op Hoppenbrouwers Techniek te lezen in boek Hack
Verder lezen
Nationale cybersecurity organisaties gaan krachten bundelen
Verder lezen
Privacy activist noyb maakt jacht op websites met illegale cookie banners
Verder lezen