Skip to main content

Nooit meer inchecken in de bus dankzij app, handig, maar behoud controle

Reizigers van twee buslijnen in Eindhoven kunnen zonder in en uit te checken de bus instappen. Een nieuwe app maakt het mogelijk om een ov chipkaart op je telefoon te installeren die automatisch in en uitcheckt als je de bus binnenkomt en weer verlaat. Professors Wijnand IJsselsteijn en Lamber Royakkers van de TU Eindhoven zien de gemakken van de nieuwe app, maar waarschuwen ook voor de gevaren. Makers moeten open zijn over de privacy.

De proef met de digitale chipkaart wordt de komende tijd gedraaid op de Hermes buslijnen 407 (richting Eindhoven Centraal) en 408 (richting de High Tech Campus). Voor vergeetachtige reizigers lijkt het een droom om op de vroege morgen of late middag de bus in te stappen zonder iets te doen.

Goed kijken naar een aantal punten.

Toch roept de app ook de vraag op of je zomaar ingecheckt wordt bij een van de bussen als je op het perron staat te wachten voor een andere lijnbus. Volgens de ontwikkelaar Mobyyou is dit niet het geval door twee verschillende soorten verbindingen.

De app herkent een bus als je op het perron staat, maar je wordt pas daadwerkelijk ingecheckt als je een bepaalde afstand meeverplaatst met de bus, legt Jeroen Pietryga van Mobyyou uit.

Professor op het gebied van technologie en menselijk gedrag Wijnand IJsselsteijn ziet de voordelen van de app, maar snapt deze praktische vraag. Gps is vrij nauwkeurig op meters dus ik verwacht dat het bedrijf daar iets voor bedenkt, zegt Ijsselsteijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen