Nooit meer inchecken in de bus dankzij app, handig, maar behoud controle

Reizigers van twee buslijnen in Eindhoven kunnen zonder in en uit te checken de bus instappen. Een nieuwe app maakt het mogelijk om een ov chipkaart op je telefoon te installeren die automatisch in en uitcheckt als je de bus binnenkomt en weer verlaat. Professors Wijnand IJsselsteijn en Lamber Royakkers van de TU Eindhoven zien de gemakken van de nieuwe app, maar waarschuwen ook voor de gevaren. Makers moeten open zijn over de privacy.

De proef met de digitale chipkaart wordt de komende tijd gedraaid op de Hermes buslijnen 407 (richting Eindhoven Centraal) en 408 (richting de High Tech Campus). Voor vergeetachtige reizigers lijkt het een droom om op de vroege morgen of late middag de bus in te stappen zonder iets te doen.

Goed kijken naar een aantal punten.

Toch roept de app ook de vraag op of je zomaar ingecheckt wordt bij een van de bussen als je op het perron staat te wachten voor een andere lijnbus. Volgens de ontwikkelaar Mobyyou is dit niet het geval door twee verschillende soorten verbindingen.

De app herkent een bus als je op het perron staat, maar je wordt pas daadwerkelijk ingecheckt als je een bepaalde afstand meeverplaatst met de bus, legt Jeroen Pietryga van Mobyyou uit.

Professor op het gebied van technologie en menselijk gedrag Wijnand IJsselsteijn ziet de voordelen van de app, maar snapt deze praktische vraag. Gps is vrij nauwkeurig op meters dus ik verwacht dat het bedrijf daar iets voor bedenkt, zegt Ijsselsteijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen