Tijdelijk meer bevoegdheid voor AIVD en MIVD wegens cyberdreiging

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD krijgen tijdelijk meer bevoegdheden. Hierdoor is het hun toegestaan omvangrijke hoeveelheden informatie te onderscheppen en netwerken te hacken. De regering stelt dat dit nodig is om op te kunnen treden tegen digitale aanvallen vanuit landen zoals Rusland en China.

Snelle en effectieve inzet

Deze cyberdreiging vereist een snelle en effectieve inzet van bestaande bevoegdheden en een dekkend waarborgenstelsel dat past bij de benodigde snelheid, zegt de regering. Dit is noodzakelijk om voldoende zicht te houden op de dreiging afkomstig van deze landen.

Direct volgen

Aanvallende landen wisselen heel snel van systeem, licht Hanke Bruins Slot toe. Als minister van Binnenlandse Zaken is zij verantwoordelijk voor de AIVD. Ze slaan toe en springen zo over van een systeem in Nederland naar een in Zuid-Amerika, zegt ze. De diensten hebben nu voor elke stap toestemming nodig. Met de nieuwe wet kunnen ze de aanvaller direct volgen.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen