Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen

Wellicht staat u op het punt om naar uw vakantiebestemming te vertrekken. Koffers gepakt, paspoort gecheckt, ramen en deuren op slot. Want inbrekers geven we vanzelfsprekend zo min mogelijk kans. Waarom is het geen gewoonte om de digitale ramen te controleren voordat we op vakantie gaan? Terwijl digitale risico s net zo groot zijn en bovendien kunnen doorwerken in het fysieke domein.

Ook cyberincidenten bij gemeenten halen helaas de voorpagina s. Want als het flink misgaat liggen er zo persoonsgegevens op straat. En we weten wat voor ellende daaruit kan voortkomen, van ransomeware en het uitvallen van dienstverlening tot het verhandelen van persoonsgegevens op het dark web. Hoe dan ook leidt het tot schade voor inwoners, financiele consequenties voor de organisatie en een dalend vertrouwen in de overheid.

Een goed beveiligd digitaal huis is dus ongelooflijk belangrijk. Toch staat er nog te vaak een digitaal raampje open zonder dat iemand dit in de gaten heeft. Hoe komt het dat nog niet alle gemeenten de digitale basis voldoende op orde hebben? Dat heeft verschillende oorzaken. Informatiebeveiliging is niet iets dat je er even bij doet. Je hebt er voldoende mensen en middelen voor nodig. En daar zit nog weleens spanning op bij gemeenten en bij overheidsorganisaties in het algemeen in een markt met schaarste.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen