Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen

Wellicht staat u op het punt om naar uw vakantiebestemming te vertrekken. Koffers gepakt, paspoort gecheckt, ramen en deuren op slot. Want inbrekers geven we vanzelfsprekend zo min mogelijk kans. Waarom is het geen gewoonte om de digitale ramen te controleren voordat we op vakantie gaan? Terwijl digitale risico s net zo groot zijn en bovendien kunnen doorwerken in het fysieke domein.

Ook cyberincidenten bij gemeenten halen helaas de voorpagina s. Want als het flink misgaat liggen er zo persoonsgegevens op straat. En we weten wat voor ellende daaruit kan voortkomen, van ransomeware en het uitvallen van dienstverlening tot het verhandelen van persoonsgegevens op het dark web. Hoe dan ook leidt het tot schade voor inwoners, financiele consequenties voor de organisatie en een dalend vertrouwen in de overheid.

Een goed beveiligd digitaal huis is dus ongelooflijk belangrijk. Toch staat er nog te vaak een digitaal raampje open zonder dat iemand dit in de gaten heeft. Hoe komt het dat nog niet alle gemeenten de digitale basis voldoende op orde hebben? Dat heeft verschillende oorzaken. Informatiebeveiliging is niet iets dat je er even bij doet. Je hebt er voldoende mensen en middelen voor nodig. En daar zit nog weleens spanning op bij gemeenten en bij overheidsorganisaties in het algemeen in een markt met schaarste.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen