Skip to main content

Audit Vlaanderen schetst zorgwekkend beeld cybersecurity lokale besturen

Lokale besturen kampen met structurele problemen op het vlak van cyberveiligheid. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Audit Vlaanderen, meldt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers, Open VLD, vrijdag. Onder meer de bestuurlijke versnippering vormt een risico.

De nieuwe audit schetst een zorgwekkend beeld van de cybersecurity van de Vlaamse steden en gemeenten, zegt Somers. Van de 144 bevraagde besturen zegt minder dan de helft over een concreet ICT-actieplan te beschikken. Slechts een derde heeft een actuele ICT-risicoanalyse. Dit vormt een risico omdat ze daardoor niet in staat zijn risico s proactief te beheren en bij mogelijke hackpogingen alleen achteraf kunnen reageren.

Uit de studie blijkt ook dat meer dan de helft van de bevraagde besturen zelf aangeeft dat er binnen het thema cyberveiligheid nog belangrijke werkpunten zijn. Zo heeft slechts 28 procent een bedrijfscontinuiteitsplan, dat uittekent hoe de dienstverlening kan worden blijven gegarandeerd na een aanval.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen