Skip to main content

Audit Vlaanderen schetst zorgwekkend beeld cybersecurity lokale besturen

Lokale besturen kampen met structurele problemen op het vlak van cyberveiligheid. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Audit Vlaanderen, meldt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers, Open VLD, vrijdag. Onder meer de bestuurlijke versnippering vormt een risico.

De nieuwe audit schetst een zorgwekkend beeld van de cybersecurity van de Vlaamse steden en gemeenten, zegt Somers. Van de 144 bevraagde besturen zegt minder dan de helft over een concreet ICT-actieplan te beschikken. Slechts een derde heeft een actuele ICT-risicoanalyse. Dit vormt een risico omdat ze daardoor niet in staat zijn risico s proactief te beheren en bij mogelijke hackpogingen alleen achteraf kunnen reageren.

Uit de studie blijkt ook dat meer dan de helft van de bevraagde besturen zelf aangeeft dat er binnen het thema cyberveiligheid nog belangrijke werkpunten zijn. Zo heeft slechts 28 procent een bedrijfscontinuiteitsplan, dat uittekent hoe de dienstverlening kan worden blijven gegarandeerd na een aanval.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen